Jelger Janssen was in een Rome zonder Paus

LUNTEREN/ROME – Over een Rome zonder Paus zal Jelger zeggen: “Voor je gevoel was er wel, maar toch weer niet. Er heerste rouw. Er was stilte. Vaticaanstad en Rome rouwde om haar kerkleider. Je miste de leegte op de zetel van Petrus.” Lunteraan Jelger Janssen was de laatste week van april in Rome, vrijdag 2 mei keerde hij weer terug. 

Om het jaar, zeker eens in de drie jaar, gaat Jelger naar Rome. Zijn fascinatie voor Rome en Vaticaanstad is tien jaar geleden begonnen. De oma van Jelger overleed toen en Jelger sprak de wens uit naar Rome te gaan om het graf van Paus Johannes Paulus II te bezoeken. Deze was een maand of drie eerder overleden. “Dat was 23 april 2005, nu dus 20 jaar geleden.”

Voor 23 april dit jaar stond een volgende reis geboekt, niet wetende dat hij en zijn moeder met de neus in de boter vielen. Paasmaandag (21 april) overleed Paus Franciscus, na een dag eerder nog de menigte op het Sint Pieterplein de paasgroet te hebben gebracht. Jelger kwam dus in een Rome aan dat leeg aandeed zonder een Paus.

Paar minuten te laat

Graag had hij afscheid genomen aan de baar van Paus Franciscus in de Sint Pieterbasiliek. “Wij hadden graag afscheid willen nemen, maar waren net een paar minuten te laat voordat het plein met hekken werd afgezet. Het hek op het plein sloot net voor onze neus. We wilden er voor drie uur ’s middags zijn, want dan sloot het hek. Vanaf dat punt was het nog vier uur wachten en om 19.00 uur sloot de deur van de Sint Pieterbasiliek. Jammer.”

De rouw, stilte en de mensen gecombineerd met de aanwezigheid van die unieke sfeer rondom het overlijden van Paus Franciscus hebben ditmaal indruk gemaakt op de Lunteraan.

Santa Maria Maggiore

Zaterdag 30 april werd gekozen om niet naar het Sint-Pieterplein te gaan, maar koers te zetten naar Santa Maria Maggiore. Daar werd Franciscus begraven en was het in eerste instantie minder druk. 

“We zijn niet naar de Sint-Pieterplein gegaan, Daar was het megadruk. We kozen voor de kathedraal van  Santa Maria Maggiore waar Paus Franciscus zou worden begraven. We waren er vroeg, maar later werd het drukker en drukker. De rouwdienst was op grote schermen te volgen.”

Jelger en zijn moeder hebben de kist voorbij zien komen en de kist de Santa Maria Maggiore in zien dragen. Voor beiden was dit een bijzonder moment. Een soort van afscheid van een geliefde Paus.

De pausencape

Op het moment dat de afspraak met de Lunterse Krant werd gemaakt, kwam er nog steeds zwarte rook. Een halve dag voordat de bel ging en de Lunterse Krant bij Jelger naar binnenstapte was de nieuwe Paus bekend: Paus Leo XIV.

Wat Jelger opviel bij de balkonscène van de nieuwe Paus: De pausencape, deze had zijn voorganger Franciscus niet om en ook de gouden staf en mijter stonden symboliek voor de nieuwe Paus Leo XIV. 

Ook Jelger had niet verwacht dat de benoeming zo snel zou gaan, slechts anderhalve dag was er voor nodig.

Jelger over de verwachtingen van de nieuwe Paus Leo XIV: “Geef hem een jaar om zijn weg te vinden. Ik hoop dat hij de rust in de wereld kan brengen. Hij begon al hoopvol door op het balkon te beginnen met: De vrede van Jezus Christus.”

Volgende reis

Hoe vaak hij in Rome is geweest? Jelger is de tel kwijtgeraakt. De voorlaatste keer was met de heiligverklaring van Titus Brandsma. Inmiddels weer 3 jaar geleden.

De eerste euro’s zijn alweer verdwenen in de spaarpot voor een volgende reis “Het zijn dure reizen naar Rome.”

Lees hier de online krant van deze week.