In Lunteren-Zuid worden 2.500 tot 2.700 huizen gebouwd

Willem de Frel

De gemeente Ede heeft plannen onthuld voor de bouw van een nieuwe woonwijk met 2.500 tot 2.700 woningen ten noorden van de wijk Kernhem, aan de overkant van de Doesburgerdijk. Dit ambitieuze project moet een oplossing bieden voor het tekort aan betaalbare woningen, met name voor jongeren.

Een oplossing voor jongeren

De hoge huizenprijzen in Lunteren maken het voor veel jongeren onmogelijk om een woning te vinden. Wethouder Jan Pieter van der Schans benadrukt het belang van deze nieuwe wijk: “We moeten onze jongeren een toekomst bieden in hun eigen dorp. Lunteren Zuid zal betaalbare woningen bieden die toegankelijk zijn voor starters op de woningmarkt.”

Een duurzame en toegankelijke wijk

De nieuwe wijk zal niet alleen betaalbare woningen bieden, maar ook ontworpen worden met duurzaamheid en leefbaarheid in gedachten. Er komen goede en ruime fietspaden om fietsen te stimuleren als alternatief voor autorijden. Dit draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en bevordert een gezonde levensstijl.

Veel groen en ecologische maatregelen

Lunteren Zuid zal zich onderscheiden door het vele groen in de wijk. “We willen dat bewoners kunnen genieten van natuur dicht bij huis,” zegt Van der Schans. Er zullen parken en groene zones worden aangelegd, en de gemeente zal ecologische maatregelen nemen om de biodiversiteit te bevorderen. Dit omvat het planten van inheemse boomsoorten en het creëren van leefgebieden voor lokale fauna.

Financiële ondersteuning van het Rijk

Het project krijgt een financiële bijdrage van 4,5 miljoen euro van het Rijk. Deze fondsen zullen worden gebruikt om de infrastructuur aan te leggen en de ecologische initiatieven te ondersteunen. “Deze bijdrage is cruciaal voor de realisatie van onze plannen,” aldus de wethouder.

Wonen voor iedereen

Naast betaalbare woningen voor jongeren, zal de wijk ook woningen bieden voor gezinnen en senioren. “We willen een gemengde gemeenschap creëren waarin mensen van alle leeftijden zich thuis voelen,” legt Van der Schans uit. De woningen zullen variëren van eengezinswoningen tot appartementen, zodat er voor ieder wat wils is.

Verwachte start van de bouw

De bouw van deze woonwijk zal naar verwachting in 2027 beginnen. De gemeente is momenteel bezig met de voorbereidingen en zal de komende jaren de plannen verder uitwerken en de benodigde vergunningen aanvragen. “We kijken uit naar de start van de bouw en de positieve impact die dit project zal hebben op onze gemeenschap,” besluit Van der Schans.

Met deze nieuwe woonwijk zet de gemeente Ede een belangrijke stap richting een duurzame en inclusieve toekomst. Lunteren Zuid zal niet alleen voorzien in de dringende behoefte aan betaalbare woningen, maar ook een voorbeeld zijn van hoe nieuwe woonwijken op een ecologisch verantwoorde en leefbare manier kunnen worden ontwikkeld.

Lees hier de online krant van deze week.