Hoe onderhoud je je gietvloer
De kosten gietvloer zijn bij de aanschaf vrij hoog. Als je gietvloer eenmaal geplaatst is heb je er echter weinig kosten en omkijken meer naar. De kosten gietvloer verdien je dus in de loop der jaren langzaam terug. Ook ben je niet veel tijd kwijt door het gemakkelijke onderhoud. Het naadloze en strakke karakter is waarschijnlijk waarom je voor een gietvloer gekozen hebt. Een vuiltje kan dan waarschijnlijk al snel een doorn in je oog worden. Het is daarom niet verwonderlijk dat vrijwel iedereen met een gietvloer zich weleens af heeft gevraagd: hoe kan ik mijn gietvloer nou het beste schoon houden? Hoewel een gietvloer dus onderhoudsarm is, is de manier van schoonmaken wel van belang. Daarom leggen we hier uit hoe je jouw gietvloer schoon moet maken om ervoor te zorgen dat je vloer er ten alle tijden strak bij ligt. Er zijn twee manieren van schoonmaken die we gaan bespreken: de algemene reiniging en de periodieke reiniging.
De algemene reiniging
Het is natuurlijk van belang dat je je gietvloer goed schoonhoudt, het is verstandig om wekelijks en als je tijd hebt zelfs dagelijks je vloer schoon te maken. Begin hierbij met het verwijderen van het losse vuil, denk hierbij aan steentjes en zand, door middel van een zachte bezem of stofzuiger. Olie geïmpregneerde doekjes zijn hiervoor af te raden, deze kunnen schade veroorzaken en dat wil je natuurlijk voorkomen. Als al het losse vuil is verwijderd is het tijd om de vloer te gaan dweilen, doe dit met enkel lauw warm water zonder reinigingsmiddel en een schone, klamvochtige microvezel vlakmop. Zo verwijder je al het vuil van je vloer zonder dat je sporen achterlaat. Nu is je vloer al goed schoon, maar je mop zal waarschijnlijk grijs geworden zijn van het vuil. Het is daarom belangrijk dat je ook de microvezelmop weer schoonmaakt na gebruik. Dit kun je doen door deze te wassen op 60 tot 90 graden zonder wasmiddel. Wasmiddel beschadigd namelijk de microvezel en dan zal de mop verstoppen.
De periodieke reiniging
De periodieke reiniging is de zeer grondige reiniging van je vloer die je jaarlijks of halfjaarlijks uitvoert om je vloer eens extra grondig schoon te maken. Haal hiervoor eerst de hele ruimte leeg, op deze manier voorkom je kleurverschil tussen de gereinigde en niet gereinigde delen van je vloer. Net zoals bij de algemene reiniging van je vloer zal je ook nu eerst moeten stofzuigen om al het losse vuil te verwijderen voor je kan beginnen met dweilen. Op deze manier voorkom je dat los zand en steentjes krassen veroorzaken tijdens het dweilen. Voor deze reiniging is het erg belangrijk dat je gebruik maakt van een sterk alkalisch product op basis van niet-zeephoudende tensiden of een reiniger dat geen zeep residu achterlaat op de gietvloer. Als je zelf geen zin hebt om de periodieke reiniging van je vloer uit te voeren is het ook mogelijk om dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.