Hoe kies je jouw ultieme zonnebril?

Natuurlijk is een zonnebril heel belangrijk voor het beschermen van je ogen. Maar daarnaast wil je ook dat hij lekker zit én mooi staat. In de zomer draag je hem immers vaak. Een zonnebrilkeuze is heel persoonlijk. Wat de één prachtig staat, past misschien helemaal niet bij de ander. In dit artikel geven wij tips voor het kiezen van jouw ultieme zonnebril.

 

  • Kies voor evenwicht tussen gezichtsvorm en bril

Laat de vorm van de bril vooral afhangen van jouw gezicht. Is jouw gezicht een beetje vierkant? Dan staat een ronde of ovale bril erg mooi. Zo ontstaat een mooi evenwicht tussen jouw vierkante vormen en de ronde vormen van de bril. Heb je juist meer een langwerpig gezicht, kies dan voor een wat meer vierkante bril. Ook een wat grotere bril zal jou prachtig staan. Het kan natuurlijk zijn, dat jouw gezicht niet langwerpig, of vierkant is, maar juist wat meer rond. Kies in dat geval voor een wat hoekig montuur. Vierkante of andere hoekige monturen verlengen het gezicht en brengen de ronde vorm in balans. Heb je de vorm van je gezicht nog niet kunnen terugvinden, dan kan het best zijn dat jouw gezicht wat meer driehoekig is. In dat geval is je kaak breder dan je voorhoofd. Een vlindermontuur is jou dan op het lijf geschreven!

 

  • Bepaal de juiste kleur

Naast een persoonlijke voorkeur speelt bij de keuze voor de ideale zonnebril vooral de kleur van je huid en je haar een rol. Is he huid een klein beetje gelig? Word je snel bruin, maar verbrand je niet zo gauw? Dan passen donker groene, bruine en rode tinten erg mooi bij jou! Word je moeilijk bruin, maar verbrand je snel? Dan heeft je huid waarschijnlijk een wat roze kleur. Jou staat een bril met een koele kleur heel erg mooi, zoals metaal, blauw of grijs. Tot slot kun je ook een neutrale huidskleur hebben, zonder roze of gele tint. Dan heb je echt ontzettend veel keuze, want jou staat eigenlijk alles je goed!

 

Om de juiste kleur van de zonnebril te bepalen, moet je niet alleen naar je huidskleur kijken, maar ook naar je haarkleur. Heb je lichtbruin haar? Dan staan warme kleuren jou prachtig, zoals rood en brons. Bij donkerbruin of zwart haar adviseren we je een donkere tint, zoals bruin, of zwart. Heb je blond haar? Kies dan een lichter montuur. Bijvoorbeeld zilver of goud. Daarvan krijgt je gezicht een mooie, vriendelijke, warme uitstraling. Heb je rood haar? Koop dan voor een natuurkleur, zoals groen of bruin. Een echte naturel beauty!

 

  • Kies goede glazen

Vergeet niet: naast uiterlijk is vooral de functie van de zonnebril heel belangrijk: het beschermen van je ogen. Kies daarom altijd voor een bril met goede glazen. Dat betekent dat de glazen 100% UV of UV400 moeten zijn. Let ook op de CE-markering. Deze markering geeft de bescherming tegen verblinding aan. Bij bescherming 0 wordt het zonlicht voor 20 procent geabsorbeerd en bij bescherming 4 tussen de 92 en 97 procent. Kies daarom minimaal voor een bril met CE-3. Daarbij wordt het licht voor zo’n 75 procent geabsorbeerd.