Meet&Greet met Ems Willems: de bevroren verwondering

Henk de Rooy

LUNTEREN – Het regende zaterdagmiddag in Lunteren. Regen? Ja, complimenten richting de vrijwilligers van Galerie De Goudsberg tijdens de Meet&Greet met visual artist Ems Willems. Niet alleen van bezoekers maar ook van de kunstenares zelf.

Ems was enthousiast en verrast over hoe de vrijwilligers haar expositie hadden ingericht. “De galerie is zo toegankelijk. De combinatie van het werk hebben ze zo mooi gedaan.”

Ook bezoekers hadden het over: Heel speciaal, sfeervol ingericht en mooi bij elkaar passend. Dat laatste sloeg op de combinatie met de glassculpturen van glasblazer Fons Uytdehaag.

Iets om over na te denken

Bevroren verwondering is de titel die de expositie heeft meegekregen. Het betreft een heel speciale techniek welke Ems Willems gebruikt voor het creëren van haar doeken. Het invriezen van bloemen en deze transformeren tot een kleurrijk pallet dat de beschouwer doet zoeken en ontdekken.

Dat ontdekken deden de vele bezoekers die zaterdagmiddag binnenstapten en bijna allen een gesprek met Ems aangingen. Een interactie die zij op prijs stelt. “Ik vind de ontmoetingen heel verfrissend. De positieve reacties die strelen je, daar geniet ik van. Anderzijds zijn er opmerkingen die je tot nadenken zetten, met een: Wat vind ik hiervan? Dan heb ik iets om over na te denken!”

Genieten was zaterdagmiddag het credo in Galerie De Goudsberg. De verwondering zat in het mysterieuze van de doeken aan de wand. De kleurrijke combinaties roepen emoties op door het ongrijpbare van hetgeen je beziet. Het is die mystiek die blijft fascineren bij een rondgang langs de doeken.

Aanbevolen: Start met de rondgang bij de grote wand rechts van de ingang. Daar hangt het vroegste werk. Op speciaal verzoek van Ems maakt het een onderdeel uit van de expositie. De doeken, die een gehele wand van de galerie beslaan, komen uit Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Op hun verzoek maakte Ems dit werk, bestaande uit pollen en knollen.

“Dit was mijn eerste werk met het invriezen van bloemen. Van hieruit ben ik gaan experimenteren met allerlei technieken. In Spanje werd ik getroffen door de hoeveelheid aan bloemen en vooral door al die kleuren. Daar ben ik verder gaan experimenteren met het gebruik van diverse technieken die verder gaan ontwikkelen.”

Waterdromen 3

Een ontwikkeling die nog steeds voortgaat en die ontwikkeling is op de expositie Bevroren Verwondering te volgen. Vanaf het eerste werk met de klok mee de zaal rond, komen bezoekers uit bij haar laatste werken. Bijvoorbeeld bij: Waterdromen 3. Een doek dat gemende gevoelens oproept. Enerzijds zijn het de bloemen waarvan de stampers met stuifmeel de aandacht opeisen. Verder kijkende komt het tere van de bloem naar boven, breekbaar en broos, is het de strijd tegen de vergankelijkheid aan het verliezen.

Een proces dat je niet wilt zien gebeuren. Deze tegenstrijdigheid maakt Waterstromen 3 zo complex. Het is bovenal het mystieke dat spanning in het doek brengt. Een fascinerende combinatie die je niet loslaat.

En …, nu?

Wat ook niet loslaat, het te willen weten van de technieken die Ems Willems gebruikt. “In de basis heeft de achtergrond geen kleur. De bloemen zijn kleur. Deze gaan de vriezer in, worden gefotografeerd en de foto’s geprint. Deze plaats ik op een ezel en dan is het van …, en nu?”

“Soms weet ik zelf niet welke kant het opgaat. Met bijvoorbeeld, verf, krijt, pigmenten en houtskool, bouw ik het schilderij op. Laagje voor laagje. Het zijn heel veel laagjes over elkaar.”

Over het hoe de bloemen hun kleurrijke frisheid behouden, dat blijkt nu het geheim van de smid te zijn. Het geheim van Ems Willems dus.

Lees hier de online krant van deze week.