Een hoeve of kasteel is wat anders dan een rijtjeshuis

De inwoners van Lunteren zijn weer blij dat er op cultureel en historisch vlak weer wat te beleven valt in de omgeving. In de afgelopen twee jaar waren er toch de nodige beperkingen die een spontane uitstapjes minder makkelijk mogelijk maakten. Nu de regels weer wat soepeler zijn trekken veel streekgenoten er weer wekelijks op uit. Dat kan naar een theater in de buurt, een culinaire reis bij een restaurant of natuurlijk bij een museum. Wil je niet te veel reizen dan is Museum Lunteren de ideale bestemming om naartoe te gaan. Daar is op dit ogenblik de tentoonstelling ‘Van Hoeve naar Kasteel’ te zien.

 

Het wonen in Lunteren is een boeiend onderwerp. Wie in een rijtjeshuis woont en van plan is om groter te gaan wonen, moet beslist eens in de historie van het wonen duiken. De expositie in Museum Lunteren geeft namelijk de ontwikkeling weer van het beschermen en wonen in de middeleeuwen. Misschien niet representatief voor de huidige woonsituatie maar wel interessant als je wat meer wilt weten hoe er vroeger in Lunteren werd gewoond en geleefd. 

 

Verhuizen

Voor wie wil verhuizen is een duik in de geschiedenis van een plaats altijd interessant. Ben je van plan groter te gaan wonen dan kan de historie je leuke feiten opleveren. En omdat je bijvoorbeeld een flinke slag hebt geslagen met een stijgende cryptokoers en een daaraan gerelateerde Ethereum koers, is een goede oriëntatie op de historische woningmarkt essentieel. Ga zover terug als je wilt. Misschien woon je dan binnenkort wel in een hoeve of mooie woonboerderij.

 

Historie

Elk woonhuis heeft een eigen historie. Die van een rijtjeshuis zal minder interessant zijn dan een eeuwenoude hoeve of omgebouwde boerderij met woonbestemming. In Museum Lunteren worden mooie historische verhalen vertelt. Veel van daarvan zijn historisch onderbouwd. Sommigen zijn legendes, zoals de beeldanimatie over Karel van Galgenberg. Hij verslaat een draak en krijgt daarmee het ridderschap. De interactieve expositie is zeker de moeite waard. Je bent zelf ook een actief type die middels snelle acties op de Ripple koers een mooi bouwdepot hebt kunnen aanleggen, dus dat spreekt je wel aan.

 

Geschiedenis

Omdat Lunteren je geboorteplaats is heb je al besloten dat je er wel wilt blijven wonen of in ieder geval in dezelfde streek. De Veluwe en de historie hebben immers al lang je hart gestolen. De middeleeuwse geschiedenis van deze streek is er eentje van versterkingen en kastelen. Niet dat je van plan bent om een kasteel te kopen, want zoveel winst heb je nu ook weer niet met de Cardano koers gemaakt, maar je bent wel van plan om eens in zo’n kasteel binnen te kijken. Wie weet doe je er inspiratie op voor de inrichting van je toekomstige woonboerderij. Echt je bent enorm aan Lunteren en Veluwe gehecht. Je hoopt dat je genoeg budget hebt om een nieuw onderkomen te kopen. Zodat je tot je oude dag in deze mooie omgeving kunt blijven wonen.

 

De expositie Van Hoeve naar Kasteel in Museum Lunteren is te zien tot met 22 januari 2022