Dodenherdenking in de regio

REGIO – Zaterdagmiddag 4 mei vond in Harskamp de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van de Veluwe plaats. De plechtigheid was bij het bevrijdingsmonument Veluwe aan de Otterloseweg.  

Toespraak

Soms vind je andere kinderen stom.

Soms wil je niet met iemand spelen.

Soms vind je het lastig omdat iemand niet goed Nederlands spreekt.

Soms wil je niet dat een kind altijd de baas wil zijn.

Of je vindt dat hij of zij geen leuke kleren aan heeft.

Als je jong bent zijn er honderden redenen om niet met iemand te spelen.

Meestal verandert dat als je groot bent. Gelukkig.. Maar niet altijd.

Vandaag is het 4 mei en dan herdenken we alle mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven. En niet alleen toen. Maar ook herdenken we mensen die na de Tweede Wereldoorlog vrede en vrijheid wilden brengen ergens op de wereld en niet meer terugkeerden.

Veel oorlogen ontstaan omdat iemand de baas wil zijn, of omdat een bepaalde groep zichzelf beter vindt dan anderen. Denk maar aan alle joodse mensen die werden vermoord alleen maar omdat ze joods waren.  Gelukkig waren er ook mannen en vrouwen die zich hiertegen verzetten. Ze gingen in het geheim aanslagen plegen om de Duitse bezetters dwars te zitten, ze gingen joodse mensen verbergen in hun eigen huis, ze gingen eten en boodschappen rondbrengen naar onderduikers en nog veel meer. En altijd met gevaar voor eigen leven.

Ik denk daar wel eens over na. Zou ik zo dapper zijn? Eerlijk gezegd weet ik het niet. En ik hoef daar ook niet over na te denken want in ons land is er vrijheid. En mag iedereen zeggen wat hij wil….nou ja, bijna alles want je moet wel respect hebben voor elkaar.

Vandaag herdenken we al die miljoenen jongens en meisjes, mannen en vrouwen die gestorven zijn in oorlogen. Ontelbaar veel mensen. En waarom?

Eigenlijk zijn alle oorlogen zinloos geweest. Eigenlijk verliest iedereen in een oorlog en zijn er geen winnaars.

Dus jongens en meisjes. Misschien moeten we er wat vaker bij stilstaan dat wij in Nederland ons zelf kunnen zijn. Dat niemand je vervolgt of erger nog doodt omdat je er anders uitziet, of omdat je andere denkbeelden hebt. Dat iedereen gelijke kansen heeft en dat iedereen naar school mag gaan, jongens en meisjes.

En misschien moeten we elkaar ook beter leren kennen. Ga eens spelen met de jongen of het meisje die in jouw ogen anders is. 

Laten we niet meer kijken naar onze verschillen maar naar wat ons verbindt: leven in vrijheid in Nederland!

Want vrijheid begint met respect hebben voor elkaar.

Vrijheid begint bij jezelf.

Na de toespraak door burgemeester Verhulst, werden gedichten voorgedragen door schoolkinderen van basisscholen De Zaaier en De Roedel. Vervolgens volgde de kranslegging namens o.a.: Burgemeester & Wethouders van Ede, nabestaanden van het voormalig verzet, namens defensie en namens de veteranen associatie van de Britse ‘Polar Bear’ Divisie. 

Gevolgd door de twee minuten stilte en het Wilhelmus, met muzikale begeleiding van Excelsior uit Harskamp.

Overige dorpen

Ook in de overige dorpen vonden ’s avonds de herdenkingen plaats. Ondanks de regen was er overal veel belangstelling voor de plaatselijke herdenkingen.

Lees hier de online krant van deze week.