De Valk in actie voor Malawi Aandacht voor het werk van Alide van Manen

DE VALK – Het is zaterdag 14 september, een mooie zomerse dag, dat het fietsen en wandelen tot een aangename bezigheid maakt. Vanuit de theetuin van plattelandswinkel ’t Schuurtje zijn deze ochtend dan ook velen vertrokken in het kader van de actiedag Malawi. Met als speciale aandacht voor het werk van Alide van Manen. Zij is in Malawi werkzaam als vrijwilliger bij kinderen in een weeshuis, school en kliniek.  De Lunterse Krant ging met haar in gesprek.

Rode zand

Ze is net terug voor een break om de accu op te laden, om 22 oktober weer terug te gaan naar Malawi. Dit is een van de armste landen ter wereld en er is een tekort aan alles. Zoals in zovele landen waar men het niet breed heeft heerst er een vriendelijke cultuur onder de bevolking.

Alide voelt zich er thuis en is in De Valk om te vertellen over het project waaraan zij 16 jaar (16 dec. aanstaande) geleden begon. 

“Het is altijd weer fijn hier te zijn om vrienden en familie te ontmoeten. En te vertellen over het werk in Malawi. Je kunt het vertellen, maar niet duidelijk maken. Het rode zand dat overal is, aan je kleeft, in de kleren gaat zitten. Draag er nooit lichte kleding want het rode zand gaat er niet meer uit. Het is niet schoon te wassen. Je kunt niet vertellen wat je ruikt. Een vriendin zij tijdens haar bezoek: Nu weet ik waar je het over had in Nederland.”

Christelijke levensovertuiging

Als vrijwilligster geeft ze leiding aan een kliniek, als moet men zich er niet te veel van voorstellen. Het is basiszorg zoals wondverzorging en malaria behandeling. Zwaardere gevallen worden doorverwezen naar een hospitaal. Verder heeft Alide de zorg voor het weeshuis, waar plek is voor 36 kinderen. Ook de ongeveer 100 medewerkers en hun gezinnen vallen onder haar toezicht.

In 2017 is er een lagere school gestart en worden kinderen gestimuleerd om ook vervolgonderwijs te volgen. Dat is niet vanzelfsprekend. Kinderen worden op de leeftijd van 14/15 jaar aan hun lot overgelaten. Ze moeten het dan zelf maar uitzoeken. Voor meisjes betekent dat vaak een (gedwongen) huwelijk. Jongens komen vaak in de criminaliteit terecht. Hierin komt heel langzaam een kentering, mede doordat Alide vanaf het begin kinderen van het weeshuis normen en waarden meegeeft, die gebaseerd zijn op haar christelijke levensovertuiging. Bezig zijn in Malawi is voor Alide een constante strijd in het maken van keuzes. De financiële mogelijkheden zijn beperkt. Ook op een ander vlak is het maken van keuzes een noodzakelijk kwaad.

Liefde, trouw en eerlijkheid

Malawi is grotendeels een christelijk land, alleen in het gebied waar Alide werkzaam is, bestaat overwegend uit een moslimgemeenschap. Dat maakt het laveren lastig tussen haar christelijke geloofsovertuiging en de gebruiken en gewoonten van de moslimgemeenschap. Heel langzaamaan is er een verandering aan het ontstaan. Alide: “Ik geeft ze waarden mee van liefde trouw en eerlijkheid. Zij vinden dit maar moeilijk te begrijpen.”

Een voorbeeld ter illustratie: “Ik miste steeds mijn pennen. Dacht al hoe kan dit? Wilde de deur van mijn kantoor al op slot doen wanner ik er niet was. En dan te bedenken dat deuren nergens op slot zijn. Wat bleek? Een meisje had een pen nodig voor school. Een medewerker had een pen nodig voor zijn werk. Toen begon bij mij een lichtje te branden: zij zien dit niet als stelen. Ze hadden op dat moment die pen nodig! Heb toen uitgelegd, dat ze te allen tijde een pen konden krijgen, als ze er maar om vroegen. Toen was het probleem opgelost. ”

Mam

Alide kan het niet altijd eens zijn met de keuzes die haar kinderen maken op hun levenspad. Een jongen die koos voor een pad dat niet in overeenstemming was met de normen en waarden die hij had meegekregen vanuit het weeshuis. Maar hij gaf haar het mooiste compliment: “Mam, wat er ook met mij gebeurt, jij bent er voor mij. Ik hou altijd van jou!”

Lees hier de online krant van deze week.