De beste botersla vind je in de Boomgaard

Willem de Frel

Nu het hoogzomer is gaan we het over sla hebben, want met de temperaturen van tot 30 graden is een bord koele botersla met een die smakelijke kleine tomaatjes, een hardgekookt eitje, een uitje en een zelfgemaakte vinaigrette met een piepertje, gekookt of gebakken een ware traktatie. 

De krankzinnigheid van de verpakte sla

We moeten het ook even hebben over de waanzin van de verpakte sla. Ik dacht dat de Nederlandse huisvrouw verantwoord omging met haar boodschappen, maar als het gaat om sla heeft ze een geweldig groot gat in haar hand. Ik heb er een paar uitgepakt die in de AH worden verkocht, te beginnen met die kanonharde IJsbergsla:

IJsbergsla  

100 gram €0,99, per kilo €9,90

Gemengde salade 

150 gram €2,59, per kilo €17,27

Botersla

100 gram€2,49, kilo €24,90

De supermarkten worden hier buitengewoon blij van. Overigens, voor de andere verpakte groenten en fruit geldt precies hetzelfde.  Dan zit je ook nog met die plastic verpakkingen waar je iedere week een 60 liter zak van vol hebt. Dit fenomeen komt louter uit gemakzucht. Supermarkten vinden een krop botersla lastig want je moet deze vers inkopen en is na twee dagen al niet meer vers terwijl je de betonachtige ijsbergsla veel langer in het schap van de koeling kunt laten liggen. 

Een verse krop botersla, ja, daar moet je wel wat voor doen

De krop sla, die gezond in de zwarte aarde heeft staan groeien moet je wel eerst wassen, er kan ook nog een piertje in zitten. Wellicht vind je achter in het keukenkastje nog een slacentrifuge, je kunt ook eenvoudigweg de gewassen sla in een schone theedoek doen en het overtollige vocht eruit slingeren. O ja, voordat ik het vergeet, vòòr het wassen haal je de buitenste bladeren eraf, het konijn vindt deze om te smullen. Alhoewel toen vorig jaar wij in de week van ruim in de dertig graden ongeveer een week lang bijna iedere dag een maaltijd hebben bereid met botersla erbij begon einde van de week het konijn spontaan te boeren zodra ik met de groentebak de hoek om kwam, die kon geen sla meer zien. Maar zelfs de buitenste bladen hoef je niet aan het konijn te voeren.

Stoofsla

Wil je de hele krop gebruiken? Maak dan stoofsla, nou ja, een enkel geel blaadje mag er wel afgehaald worden, ook de stam mag je wat wegsnijden, maar laat de krop in zijn verband. Per persoon heb je een hele krop sla nodig. Doe de krop in een pan waarin een klein laagje heet water is geschonken. 7 à 8 minuten laten stomen en vervolgen laten uitlekken in een vergiet. Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de gestoomde krop sla in een beboterde vuurvaste schaal en bestrooi met wat paneermeel, grof zout, bijvoorbeeld zeezout, beetje peper, uitgebakken spekjes en rasp er ruim Italiaanse Pecorino kaas overheen en een paar flinke klonten boter, let wel boter is roomboter, geen margarine! Ondertussen staat de oven te brullen en je schuift de schaal, of schalen in de oven. Na een kwartiertje is het smullen geblazen. 

Botersla haal je bij 

De Boomgaard Groente & Fruit Speciaalzaak, Molenparkweg 5, Lunteren

Lees hier de online krant van deze week.