Brouwerij Op de Brink, Lunteren is een brouwer rijker
Willem de Frel
We hebben afgesproken aan de Achterstraat te Lunteren, alwaar brouwer Gerton van den Brink woont. ‘Gerton wat motiveerde jou om bierbrouwer te worden?’ ‘Ik had al lang interesse in bier, de verschillende soorten bier en in de techniek van het brouwen. Bovendien studeerde ik ondernemerschap en Retail management, het leek mij interessant om hierin een combinatie te vinden. Ik heb het opgepakt als afstudeerproject. Ik ben in contact gekomen met de brouwer van de Stadsbrouwerij Veenendaal daar heb ik het vak geleerd. Ook heb ik mij uitvoerig georiënteerd op het internet en tot mijn verrassing was mijn eerste batch gebrouwen bier van prima kwaliteit. Ik heb bierliefhebbers in mijn kennissenkring laten proeven en men was zonder uitzondering enthousiast. Ik vond nog wel aanleiding om nog te finetunen maar ik was heel tevreden over het eerste resultaat. Dit eerste resultaat heb ik de naam Buitengewoon Blond meegegeven.
Buitengewoon Blond
Het is een speciaal bier, een stevig en zwaar bier met een kruidig karakter dankzij de toevoeging van koriander, citrus, kardemom en lavendel. Deze kruidencombinatie en vooral door de toevoeging van lavendel maakt dit bier onderscheidend ten opzichte van de biersoorten die op de markt verkrijgbaar zijn. Er zijn plannen om in de komende tijd te gaan experimenteren met nieuwe biersoorten met als doel om het assortiment te verbreden.
Het brouwproces
Gerton: ’De mout betrekken we van een in Groningen gevestigde mouterij, volgens de door ons opgegeven specificaties, deze mout wordt gekookt het water is dan ‘wort’ geworden en gaat naar de volgende ketel, daar worden de kruiden en de hopsoorten toegevoegd, hop in verschillende stadia omdat de ene hopsoort langer moet koken dan de andere hopsoort. Wanneer de kruiden en de hopsoorten voldoende door het wort zijn opgenomen scheiden we de massa van de kruiden en de hop. Vervolgens wordt het heel snel teruggekoeld en daarna gaat de massa de gistingstank in. Hier ontstaat door vergisting de alcohol en een bijproduct van gisten is koolzuur dat we in de gistingstank ‘gevangen’ houden. We laten het bier dan vier weken rijpen in de gistingstank en bottelen dan af. Ook in de fles rijpt het bier nog minimaal twee weken na zodat alle smaken een mooie en vooral smaakvolle compositie worden.
Bierbostel
Het restproduct van het brouwproces is bierbostel, een zeer eiwit- en energierijk residu dat voornamelijk verkocht wordt als veevoer. Gerton: ‘Stadsbrouwerij Veenendaal levert de bierbostel aan een varkenshouderij in Veenendaal die de varkens hiermee voedert. De vergoeding vindt dan plaats door de levering van prachtige kwaliteit varkensvlees voor op de barbecue. Dus een duurzaam en circulair proces’.
Distributie via Plus van Rinsum
Het eerste distributiepunt zijn de Plus supermarkten in Ederveen en Renswoude van Anton van Rinsum. De verkoopprijs per fles is bepaald op € 2,99. Gerton: ‘Ik ben druk bezig om andere potentiële verkooppunten te interesseren voor Buitengewoon Blond en ook de lokale horeca kan op een bezoekje van mij rekenen.’
Lees hier de online krant van deze week.