3 tips om je inductie kookplaat langer mooi te houden

Kook jij op een inductie kookplaat, dan weet je natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is dat je deze goed schoonhoudt en ook beschermt.

Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks een potje kruiden uit het kastje haalt en deze op je kookplaats valt met alle gevolgen van dien. Een inductie beschermer biedt dan niet alleen uitkomst, maar staat ook nog eens leuk. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat dit direct allerlei vragen bij je oproept, vertellen we je graag hoe jij er nu voor kunt zorgen dat je je kookplaats een stuk langer mooi houdt en daarmee ook de levensduur verlengt. Want laten we eerlijk zijn, je zit er toch niet op te wachten om iedere paar jaar een nieuwe te moeten aanschaffen?

Houd je kookplaat goed schoon
Om ervoor te zorgen dat je kookplaat mooi blijft, is het belangrijk om deze na het koken goed schoon te maken. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat vlekken en vuildeeltjes op lange termijn voor problemen kunnen gaan zorgen. Vuildeeltjes en vlekken kunnen zich na verloop van tijd ophopen op het oppervlak van de kookplaat. Dit zorgt er niet alleen voor dat je kookplaat er een stuk minder mooi uit komt te zien, maar kan ook de prestaties verslechteren, doordat de warmte niet meer goed kan worden overgebracht op de pan. Het reinigen van de kookplaat doe je als volgt: Gebruik een zachte doek of spons en een mild reinigingsmiddel om vuil en vet te verwijderen. Vermijd schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken. Zorg er ook voor dat je de plaat volledig droogt om waterschade te voorkomen. Om niet alleen je kookplaat, maar ook keuken mooi te houden, is een spatscherm keuken een absolute aanrader. Deze kun je gemakkelijk afnemen met een natte doek.

Bescherm de kookplaat tegen krassen en beschadigingen
Naast het regelmatig reinigen is het ook belangrijk om je inductie kookplaat te beschermen tegen krassen en andere beschadigingen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Gebruik altijd pannen en kookgerei met een vlakke onderkant om krassen te minimaliseren. Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen zoals messen direct op de kookplaat. Gebruik indien nodig een snijplank om je kookoppervlak te beschermen. Het is ook aan te raden om hittebestendige onderzetters of trivets te gebruiken om hete pannen op te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de kookplaat onnodig wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, wat kan leiden tot schade.

Volg de gebruiksaanwijzing
Om je inductie kookplaat optimaal te laten presteren en er langer van te genieten, is het essentieel om de gebruiksaanwijzing en onderhoudsinstructies van de fabrikant te volgen. Elke kookplaat heeft specifieke richtlijnen met betrekking tot het gebruik en onderhoud. Het negeren van deze instructies kan schadelijk zijn voor zowel de kookplaat als voor jouw veiligheid. Zorg ervoor dat je de juiste pannen gebruikt die geschikt zijn voor inductie koken. Voorkom oververhitting door de plaat niet te lang zonder een pan erop te laten staan. Controleer regelmatig de staat van de aansluiting en het snoer om mogelijke defecten of beschadigingen op te sporen.