Geknipt en geschoren
Tegel 18
Tegeltableau: Geknipt en geschoren (ontworpen in 2011)
Kunstenaar: Johan Timmers
Locatie van het kunstwerk: Kapsalon Lagerweij, Dorpsstraat 112
Tegel 18
Tegeltableau: Geknipt en geschoren (ontworpen in 2011)
Kunstenaar: Johan Timmers
Locatie van het kunstwerk: Kapsalon Lagerweij, Dorpsstraat 112
Een van de oudste zaken van Lunteren. En nog steeds op dezelfde plek.
Omstreeks 1880 begon Jan Pieter Lagerweij, de overgrootvader van Alie, een kapperszaak. Scheren was de hoofdmoot. Als klanten dat wilden, konden ze ook geknipt worden.
De scheerzeep werd door De Vergulde Hand in staven geleverd. De zeep werd er afgeschraapt, in een pot gedaan, vermengd met wat water en met de scheerkwast opgebracht.
Omdat Jan Pieter met zijn gezin niet van het kappersvak kon rondkomen, was hij ook kleermaker, begrafenisondernemer en kroegbaas.
Jan Pieter werd opgevolgd door zijn zoon Teus. Teus trouwde met Toontje. Ze kregen zes kinderen. Toontje was het financiële brein van de familie. Ze werkte mee in de zaak, schoor de klanten, waarvan de meesten een scheerabonnement hadden en zorgde voor het huishouden.
Twee keer per jaar ging ze alle scheerklanten-met-abonnement langs om het geld op te halen. Daarmee kon ze dan de rente en aflossing van het huis betalen.
foto: De kapperszaak uit vervlogen tijden
foto: Van deze foto zijn nog elementen te herkennen welke behouden zijn
foto: Is er nu zoveel veranderd bij de kapper?
Zoon Piet nam de zaak later over. Als 14-jarige stond hij op een voetenbankje de klanten te scheren. Zoon Sjors werd van de HBS gehaald om in de zaak te helpen. Hij ging de opleiding voor dameskapper volgen, trouwde met zijn grote liefde, kapster Marion en samen begonnen ze de dameskapsalon.
Beide gezinnen woonden boven en achter de zaak.
Piet: “Ongeveer veertig jaar geleden heb ik mijn laatste klant geschoren: Goos Riezebos.”
Na het overlijden van Sjors werd de damessalon verhuurd aan Gerda Besseling, die er een nagelstudio en sieradenwinkel begon.
Piet werd opgevolgd door zijn dochter Alie.