Aan het lage Spoordijkje
Tegel 38
Tegeltableau: Aan het lage spoordijkje (ontworpen in 2011)
Kunstenaar: Jenneke van Putten
Locatie van het kunstwerk: Huize De Zonnehoek / Novisites, Spoorstraat 3
Tegel 38
Tegeltableau: Aan het lage spoordijkje (ontworpen in 2011)
Kunstenaar: Jenneke van Putten
Locatie van het kunstwerk: Huize De Zonnehoek / Novisites, Spoorstraat 3
Rond 1900 bezat de Lunterse familie Roelofsen veel bouwland in en rondom het dorp.
De nog jonge Brandina Roelofsen erfde van haar familie “Het Papenstuk”,een groot stuk bouwland rondom het station, zo genoemd, omdat er vroeger een klooster had gestaan.
In 1914 kocht de klompenmaker Hendrik Schreuder een gedeelte van Brandina’s land en bouwde “De Zonnehoek”. Na de dood van zijn vrouw trok zijn zus Jantje bij hem in.
Hendrik werkte in de klompenmakerij achter het huis, Jantje begon in het huis een pension.
In 1925 kochten de Rotterdamse boekhouder Gerard Jan Molenaar en zijn vrouw Jildou het huis, veranderden de naam in “De Delle”en zetten het pension voort. Na de Tweede Wereldoorlog nam zoon Robert de zaak over .
Hij verleende onderdak aan Indische Nederlanders, tot hij het pand in 1955 verkocht aan de familie Algra. De naam werd weer veranderd in “De Zonnehoek”.
In 1961 verkocht Algra het huis aan Arie van der Leek, een winkelier uit Scheveningen, die er samen met zijn vrouw een rusthuis voor ouderen van maakte. Ze hadden meer dan 17 bewoners en al gauw bleek “De Zonnehoek”niet meer aan de nieuwe eisen voor bejaardenhuizen te voldoen. Er moesten liften komen en veel andere kostbare aanpassingen.
Het huis ging in de verkoop en werd in 1969 gekocht door de familie Rasch. Zij zochten voor alle bewoners nieuwe woonruimte en ontvingen in 1970 de eerste buitenlandse werknemers.
Een groepje sociaal-voelende Lunteranen ontfermde zich de weekends over de gastarbeiders. In het Westhofhuis organiseerden ze kaartavonden. (zie foto)
Rond 1984 nam de vraag naar buitenlandse werknemers af. “De Zonnehoek”werd een periode een tehuis voor pleegkinderen.
Daarna stond het lange tijd leeg.
In 1993 werd “De Zonnehoek” via de heer Schuurman verkocht aan de heer Schuringa. Vervolgens stond het huis weer jarenlang leeg en verpauperde zienderogen, tot BERT SAUER in 2008 de prachtige lokatie kocht en grondig liet verbouwen tot kantoorpand.
De eerste etage heeft hij verhuurd aan Novisites.
“De Zonnehoek” is weer terug!
En mevrouw Rasch, die nog steeds achter het huis woont, is blij met de renovatie.