Een rijzige, rond 1910 gebouwde villa van twee bouwlagen, vroeger Rustoord geheten. De villa staat in een flinke tuin en maakt deel uit van de villa- en landhuisbebouwing langs de Kastanjelaan (-Oost).
Omgeving
Het huis staat in een ruime tuin met gazon, diverse bomen (waaronder een zeer grote bruine beuk) en heesters.
Hoofdvorm en dak
De villa telt twee bouwlagen onder haaks op elkaar staande zadeldaken, gedekt met rode tuiles du Nord. De villa is opgetrokken van baksteen.
Voorgevel
De voorgevel is asymmetrisch. Links is een smalle, hoge topgevel met driezijdige uitbouw, rechts is een lagere partij met inpandig balkon. De gevelpartij links heeft een driezijdige uitbouwover de gehele hoogte. De voorzijde van kap volgt de vorm van de uitbouw, die daardoor spitser lijkt dan wanneer de gebruikelijke kapvorm (een overstekend zadeldak) zou zijn toegepast. De vensters bevinden zich onder een latei en een segmentboog. Ze bestaan uit een stolpraam met bovenlicht, in sommige gevallen voorzien van zijlichten waarvan de middendorpellager is dan die van het middenvenster.
In de top bevindt zich vak- werk met in het midden een venster. De lage rechterpartij heeft op de begane grond een stolpraam met roedenbovenlicht, op de verdieping is een inpandig balkon of loggia met twee bogen en houten hekjes. Het balkon is bereikbaar via dubbele balkondeuren.
Linkergevel
De linkergevel heeft op de begane grond een grote serre met rechts daarvan een venster zoals ook in de uitbouw aan de voorgevel is toegepast. De serre bestaat uit houten stijlen opgevuld met kraaldelen en glas. De ruiten en dubbele schuifdeuren zijn onder- en bovenlangs voorzien van stroken ruitjes met geel glas. Op de serre is een balkon, bereikbaar via dubbele balkondeuren. Het balkon heeft een na-oorlogs stalen hek. Op de verdieping zijn verder twee vensters, het linker zoals rechtsonder in de voorgevel (glas-in-Iood bovenlicht), het rechter zoals in de uitbouwaan de voorzijde.
Rechtergevel
De rechtergevel is asymmetrisch opgezet. Links is een topgevel, in de top voorzien van vakwerk. De begane grond bevat van links naar rechts: een venster zoals rechts in de voorgevel; de entree, een deur in Jugendstil met ruitje en siersmeedwerk onder bovenlicht; enkele kleine vensters, waaronder drie ‘klimmende’; een grote na-oorlogse vensterpartij. Op de verdieping bevinden zich twee vensters zoals rechts in de voorgevel, het rechter met glas-in-Iood. Geheel rechts is een grote na-oorlogse glaspui.
De rond 1910 gebouwde villa, met een rijzig voorkomen en gelegen in een tuin, is van algemeen belang vanwege:
schoonheid, vanwege het bouwtype villa en de zorgvuldige detaillering (vakwerk, loggia, serre, vensters enz.); vooral de loggia en de rijzige verschijningsvorm maken de villa uniek in Ede cultuurhistorie vanwege de plaats in de woonhuisbebouwing van Lunteren en de situering in een straat met vergelijkbare bebouwing; mede door de tuin sluit de villa aan bij het karakter van de Kastanjelaan.
Kadastraal perceel
K 3823.
Bron
Monumenten-inventarisatie Gem. Ede Beeldbepalend pand.