Onverhuld: Relatietherapie

Eerst nog even terug naar mijn vorige bijdrage over de Zilvervloot. Een kennelijk trouwe lezer attendeerde mij erop dat die vorm van sparen voor kinderen nog steeds bestaat. Toen ik het betreffende kantoor van die bank uit de regio (…) in L. lopend passeerde kreeg ik de brochure erover mee. Het blijft een fijn dorp.

Dan die relatietherapie, want u bent natuurlijk benieuwd. Wie betreft dit, want zo’n therapie is er toch vooral voor iemand anders en niet voor jou; prima relatie heb ik zelf.

Ik help u uit de droom. Die relatietherapie hebben we vandaag de dag allemaal nodig, althans volgens minister Dilan Yesilgöz van Veiligheid en Justitie. In een recente lezing probeert zij antwoord te geven op huidige vraagstukken als populisme, wokisme, polarisatie en complottheorieën, eigenlijk wat we dagelijks in de krant lezen. Een moedig verhaal vind ik zelf. Het probleem is wel dat het, zo vrees ik, niet verder komt dan de bekende groep die een kritische ochtendkrant leest.

De populist die zegt dat de democratie is gekaapt door een corrupte elite die de goede burgers het zwijgen heeft opgelegd en niet naar ze wil luisteren heeft de wind erg mee. Daarom zijn er die crises over wonen, asielopvang, stikstof en energie. Dagelijks hoor je wel een politicus die precies weet hoe het komt en dat zijn collega van een andere partij er totaal niets van begrijpt. Maar is er dan een oplossing?

En zo komt de relatietherapie om de hoek kijken. Herstel de relatie tussen de bewoners en de politiek. Dan komt het moedige van de lezing. Iedereen maakt fouten, ook in een relatie. Praat daarover, hoe kwam het, hoe kunnen we het oplossen en het belangrijkste durf die fouten ook toe te geven. Dat moet ook voor de overheid gelden, van gaswinning tot toeslagenaffaire en van corona-aanpak tot stikstof.

Durf het uit te leggen en toe te geven. Dat is moeilijk en niet alleen uit eigenwijsheid, vooral uit kwetsbaarheid. Wat gaat de ander doen, betekent dat mijn einde? Daarom hoort bij toegeven, ook vergeven. En dat laatste kennen we nauwelijks in de politiek. Als we dat zouden kunnen, dan kunnen we crises beter en in ieder geval veel sneller oplossen.

Lees hier de online krant van deze week.