Over Lunteren

Lunteren in beeld

 
 

Geografie

Lunteren ligt precies tussen Ede en Barneveld, aan de rand van het grootste en nationale park De Veluwe met het wereldbefaamde museum Kröller-Muller. Aanpalend aan Lunteren ligt een aantal buurtschappen, zoals Meulunteren, De Valk, Overwoud, Nederwoud en Walderveen. En Lunteren is tevens het geografische middelpunt van Nederland. Aan de noord- en westzijde van Lunteren ligt het agrarische gebied De Gelderse Vallei, waarin De Lunterse Beek voor de afwaterfunctie zorgt.

 

Luntersch buurtbosch

Aan de oostelijke zijde van Lunteren ligt het Luntersche Buurtbosch, eind 19e eeuw aangelegd op initiatief van notaris J.H.Th.W. van den Ham.
Na zijn overlijden is het beheer ondergebracht bij een stichting. Het gebied is maar liefst 135 hectare groot en een prachtige omgeving om te wandel en mountainbiken. Regelmatig doorkruisen ook paarden dit bos.
 

Pinetum

In 1933 kocht ir. Henri Dinger een bosperceel aan de Boslaan ter grootte van 6 hectare. Lokaal bekend als de ‘Kachelhei’. Een heuvelachtig stuk grond met kuilen, omdat de plaatselijke bevolking hier grind won. In 1934 werden de eerste bomen in het pinetum gepland. De eerste boom was een blauwe atlasceder Cedrus atlantica Glauca. In totaal werden in dat jaar 150 coniferen gepland van verschillende soorten van afkomst. Het is een prachtige omgeving om deze verschillende coniferen te bekijken op hun zeer uiteenlopende vormen en kleuren.
 

Bevolking en cultuur

Zoals vele dorpen op de Veluwe kent Lunteren een hoog percentage Christenen, zowel protestanten alsmede gereformeerden. Lunteranen wanen zich behoorlijk autonoom, recalcitrant wordt de gemeente Ede, waartoe Lunteren behoort, van de bebouwde kom borden met blauwe verf onleesbaar gemaakt. Lunteren kent een grote saamhorigheid en heeft dan ook een eigen vlag en volkslied.
 
De muziekvereniging ‘Kunst Na Arbeid’, KNA werd al in 1907 opgericht en weet zich in de hoogste afdelingen van de Nederlandse amateur-muziek te handhaven.
 
Ook de voetbalvereniging VV Lunteren mag zich in grote belangstelling verheugen. Sinds 2013 speelt de vereniging 3e klasse. Zaterdag is de speeldag. In 1923 is de E.L.S. opgericht, de Eerste Lunterse Sportvereniging. In 2011 is E.L.S. gefuseerd met de turnvereniging Dynamika uit Ede en ging verder als Exalto Sport. Ook wordt er actief getennist, op het banencomplex aangrenzend aan de voetbalvelden. Tevens is in de bossen van Lunteren, vlakbij het bosbad, een prachtige scoutinghuis gebouwd, waar met name veel jongeren lekker in de gezonde buitenlucht actief zijn. Lunteren kent ook een modern sportzalencomplex Ut Sporthuus, waar de volleybalvereniging DOS (Door Oefening Sterk) zijn thuisbasis heeft. Zie ook Ut Sporthuus
 
Ook de zang en volksdans vereniging Lunthari, luistert menig evenement op.
 

Toerisme

De centrale ligging, de prachtige natuur, tal van musea en leuke trekpleisters voor kinderen in de regio zijn de redenen waarom Lunteren veel toerisme trekt gedurende het seizoen. Rustige gelegen campings aan de boorden van de bossen en een aantal uitstekende hotels spelen hierin tevens een rol van betekenis.
 
In augustus wordt in de hele gemeente Ede de Heideweek gevierd. Het hoogtepunt, op de laatste zaterdag van de Heideweek, vormt de Oud Lunterse Dag. Een dag vol spektakel en optochten van historische, agrarische voertuigen, ringsteken en natuurlijk elkaar gezellig ontmoeten in traditionele boerenkledij.
 
Lunteren kent ook een groot aantal prachtige monumenten. Zie de opsomming van deze monumenten onder de gelijknamige knop op deze website.