Uitrol 5G-netwerk in 2020

Providers zijn in 2020 volop bezig met de uitrol van het 5G-netwerk. Voor het einde van dit jaar moet het 5G-netwerk heel Nederland bestrijken, waardoor ook op het platteland snelle dataverbindingen mogelijk zijn. De uitrol gaat niet zonder slag of stoot. Zo zijn er in een aantal plaatsen in Nederland zendmasten in de brand gestoken. Wat houdt 5G precies in? En hoe zit het precies met de uitrol in Nederland?

Wat is 5G?
5G staat voor de vijfde generatie mobiele telecommunicatie. Het 5G-netwerk zal een stuk sneller zijn dan het 4G-netwerk. Het is de bedoeling dat 5G uiteindelijk een snelheid van 10 gigabit per seconde haalt. 5G moet de toenemende vraag naar mobiele data opvangen. Daarnaast maakt het een scala aan nieuwe toepassingen mogelijk. Denk hierbij aan ziekenhuisoperaties op afstand en zelfrijdende auto’s. Voor 30 juni zullen de eerste drie frequentiebanden (700, 1400 en 2100 Megahertz) in Nederland worden geveild. Begin 2022 zal de veiling volgen van de 3,5 Gigahertz frequentieband. Zowel Nederlandse als buitenlandse telecomproviders kunnen zich hiervoor aanmelden. Sommige mensen denken dat 5G schadelijk is voor de gezondheid en zelfs verantwoordelijk is voor de uitbraak van corona. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft eerder laten weten dat uit onderzoeken is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor schade.

Proeven in Nederland
De afgelopen jaren zijn er verschillende proeven geweest om de toepassingen van 5G te onderzoeken. KPN is al sinds 2018 bezig met 5G proeven in Amsterdam-Zuidoost, Rotterdam, Drenthe en nabij Helmond. In Amsterdam gaat het om een onderzoek rondom het managen van menigten rond de Johan Cruyff Arena. In Drenthe draait de 5G-proef om het geautomatiseerd aansturen van landbouwmaterieel. Denk hierbij aan zelfrijdende werktuigen en de inzet van drones. T-Mobile/Tele2 gaat 5G een jaar lang op landelijk en lokaal niveau testen. De provider gebruikt hiervoor tweemaal 10 MHz-frequenties in de 700 MHz-band. Den Haag is als eerste gemeente aan de beurt om als proefterrein voor de 5G-testen van T-Mobile te fungeren. VodafoneZiggo heeft zijn 3,5GHz testfrequentie voor 5G beschikbaar gesteld voor de gemeenten Groningen, Eindhoven en Utrecht. Zo is er een experiment van de ambulancedienst van het Catharina Ziekenhuis om met behulp van supersnelle 5G-tijdens de rit van een ambulance ‘hulp op afstand’ te bieden.

5G-telefoons en abonnementen
Omdat de beschikbaarheid van 5G in heel Nederland niet lang meer op zich laat wachten, zijn de eerste 5G-telefoons en abonnement al op de markt. LG heeft begin 2019 op de consumentenbeurs CES de eerste 5G-telefoon gepresenteerd. In Nederland zijn afgelopen maart de eerste 5G toestellen uitgebracht, namelijk de Samsung Galaxy S20, S20 Ultra en S20+, en Oppo Find X2 Pro. Naar verwachting zullen er in 2020 nog wel meer 5G-telefoons worden uitgebracht. Zo zal de eerder uitgebrachte Samsung Galaxy S10 5G in een 5G- variant op de markt komen.

T-Mobile heeft begin dit jaar als eerste Nederlandse provider een 5G-abonnement uitgebracht. Vodafone liet in maart 2020 weten dat hun Red (Pro)-abonnement geschikt is gemaakt voor 5G. Dat wil zeggen dat dit abonnement toegang geeft tot het 5G-netwerk. Het is nog niet bekend wanneer de eerste 5G sim-only abonnementen op de markt komen. Waarschijnlijk zal dat pas gebeuren wanneer 5G ook daadwerkelijk overal in de lucht is. Consumenten kunnen dan sim only vergelijken om een geschikte aanbieder te kiezen.