Nieuwe tentoonstelling Oud Ederveen ‘Kleding en HUuisvlijt’

De activiteitencommissie van Vereniging Oud Ederveen is weer druk in de weer geweest om een tentoonstelling te organiseren. Dit jaarlijks terugkerend evenement heeft dit jaar als thema ‘Kleding en Huitvlijt’.

Tot ver in de eerste helft van de vorige eeuw werd er nog dagelijks klederdracht gedragen. Voor de vrouwen waren dat meerdere rokken over elkaar en mooie mutsen; voor elk gelegenheid hadden ze een andere muts. Voor de mannen dikke manchesterbroeken met boezeroen, kiel en pet. Daarna volgde, met name voor de vrouwen, een periode van zogenoemde tussendracht, de vele rokken waren vervangen door één rok/jurk; in deze streek veelal zwart, maar wel met de muts. Nu wordt de klederdracht alleen nog gedragen op gelegenheden, zoals de Oud Luntersedag en oogstdagen in de regio. Bijna iedereen liep vroeger op klompen, ook dat is tegenwoordig veel minder.

 

Tijdens deze tentoonstelling kunt u zien wat de zondagse, doordeweekse en de werkdracht was.

Er zijn verschillende mutsen zoals de knipmuts, kalotmuts en de rouwmuts, maar ook onder- en nachtkleding. De klompen zullen natuurlijk niet ontbreken. Ook zullen er een paar kinderwagens tentoongesteld staan.

De spaarzame vrije tijd werd vroeger ook heel anders ingevuld dan tegenwoordig. Het aangename werd vaak met het nuttige gecombineerd. Handwerken, zoals sokken breien, naaien, borduren van merklappen wat de meisjes al vroeg moesten leren. En dan nog het stoelenmatten en korven en manden vlechten. Dit werd door zowel door de mannen als de vrouwen gedaan. De zogenoemde huisvlijt is te zien op onze tentoonstelling. Er zal ook een demonstratie stoelenmatten gegeven worden.

Naast de kleding en huisvlijt zijn er ook oude (gas-)strijkbouten, krultangen en scheergerei te bekijken. Ook dat ging vroeger heel anders als dat we nu gewend zijn.

 

De tentoonstelling word gehouden op vrijdag 1 en zaterdag 2 november in de Turfzaal van ‘t Trefpunt. Op de vrijdagmiddag worden de groepen 5 van de Julianaschool en de Calvijnschool verwacht die hier een rondleiding met uitleg krijgen.

Het is mooi om te zien dat het verleden ook weer aan de jongere generaties kan worden doorgegeven. Dit betekent dat de tentoonstelling op vrijdag 1 november van 13.00 uur tot 16.00 uur niet open is voor het publiek.

U/jij bent van harte welkom op vrijdagmiddag 1 november van 16.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag 2 november van 9.30 uur 15.30 uur. Turfzaal ’t Trefpunt, Hoofdweg 148, Ederveen.

De toegang is gratis. Er is een koffie/thee hoek en een tafel met Oud Ederveense artikelen zoals; kwartet, kalender enz.