In gesprek over vrede met groep 7 en 8 De Triangel

Rabbijn bij Triangel

Rabbijn bij Triangel

LUNTEREN – Bijzonder was het bezoek dat rabbijn Awraham Soetendorp woensdagochtend bracht aan de kinderen van groep 7 en 8 van De Triangel in Lunteren. Indrukwekkend zijn verhaal dat naar aanleiding van vragen uit de groep. Intens was de korte schets van zijn oorlogsherinnering als jong kind. De komst van rabbijn Awraham Soetendorp was in het kader van ‘vrede’. Hem beluisterende is deze nog steeds mogelijk.

Het team van de Triangel maakt een doorontwikkeling op het gebied van de sociaal emotionele ontwikkeling en heeft als missie het bouwen aan een cultuur van vrede. Dit betekent dat zij voortdurend bezig zijn om met kinderen het gesprek aan te gaan over; “Hoe ga je met elkaar om?” Dit doen ze aan de hand van jaarthema’s, bijvoorbeeld; “Je brengt de zon” en dit jaar “Ik wens je vrede”. In deze individualistische samenleving vinden zij het van groot belang dat kinderen leren omzien naar de ander, de ontmoeting aan te gaan en er voor elkaar te zijn.

In de week van respect heeft de directie een les gegeven aan de kinderen van groep 7 & 8 over vrede aan de hand van het Palestijns-Israëlisch conflict. Dit ter voorbereiding op het bezoek van rabbijn Awraham Soetendorp en wethouder Leon Meijer van o.a. onderwijs. Deze leiders, die beiden een missie hebben om vrede te bewerkstelligen, zijn met de kinderen in gesprek gegaan. De kinderen luisterden vol verwondering naar de verhalen en mede door hun eigen inbreng werd het een interactief samenzijn.

Vrede wil niet alleen maar zeggen dat er geen oorlog is. Er zijn altijd conflicten in onze maatschappij, ook in het klein op een basisschool. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Dit kan alleen door authentiek te zijn en vanuit je hart het gesprek aan te gaan, ook als dat moeilijk is. Zoals de rabbijn zei: “Blijf altijd proberen het goed te maken, ook als de ander het niet wil, doe een klein beetje meer”

“We hopen door het gesprek aan te gaan met kinderen, dat zij zich dit eigen maken en we tevens in het klein iets kunnen betekenen voor de mensen in ons dorp Lunteren. Een stukje liefde van onszelf geven aan een ander! “