De wolf in Lunteren

Museum Lunteren opent expositie ‘De Wolf terug op de Veluwe’ met Sprookjes en Feiten op 25 oktober, om 14.30 uur (inloop 14.00 uur) in Partycentrum Floor, Dorpsstraat 36 te Lunteren.

Vier korte inleidingen over de vele kanten van de wolf door:

Erwin van Maanen (‘Wolven in Nederland’);

Dik van der Meulen (‘De kinderen van de nacht’);

Hugh Jansman (Alterra, WUR) en hondenkenner Martin Gaus;

gepresenteerd door de Lunterse bioloog en wolvenman Hilco Frijlink.

Sprookjes en Feiten – We zijn allemaal opgegroeid met sprookjes en verhalen over de wolf. Is het niet met Bor de Wolf uit De Fabeltjeskrant, dan wel met de Boze Wolf en Rood Kapje, De wolf en de zeven geitjes. In Museum Lunteren vind je een echte sprookjeskamer. Met de wolf in grootmoeder’s bedstede kun je luisteren naar het sprookje van Rood Kapje. Zoek de geitjes, die zich verstoppen voor de wolf en luister naar dit sprookje.

 

Géén sprookje – Babygeluk op de Veluwe! Op 19 juni 2019 voor het eerst sinds ruim anderhalve eeuw zijn er vijf jonge wolven op de Veluwe geboren. Het begin van een roedel?

Wolven spotten in het bos van Museum Lunteren is wel toegestaan. Hier zie je een echte wolf en je kunt hem laten huilen. In onze bioscoop zijn mooie filmpjes over de wolf te zien.

Vragen en weetjes – Wat zijn de kenmerken van de wolf. Is de wolf gevaarlijk voor mensen. Huilen wolven alleen bij volle maan. Hoe de wolf terugkeerde naar de Veluwe. Is er ruimte in Nederland voor de wolf. Wat is de invloed van de wolf. Brengt de wolf evenwicht in de natuur ofwel oefent hij invloed uit op het ecosysteem. Deskundigen, biologen, en schrijvers die het gedrag, ecologie en domesticatie van de wolf hebben bestudeerd, verbinden hun naam aan deze expositie.

 

De tentoonstelling ‘De Wolf terug op de Veluwe’ met Sprookjes en Feiten is in Museum Lunteren te zien tot 1 maart 2020 aan de Dorpsstraat 55 te Lunteren. Info www.museumlunteren.nl of FB@museumlunteren