de Eerdbeek

Dorpsstraat 22 'De Eerdbeek' Lunteren

Inleiding:
Een in 1911 door J.G. Eijlander voor H. Roelofsen ontworpen villa De Eerdbeek, bestaande uit twee bouwlagen onder een samengesteld dak. De villa staat in een ruime tuin met zwaar geboomte en met hagen rond voormalige moestuinen.

Interieur

Omgeving

Overige informatie

Motivering

De in 1911 door J.G. Eijlander ontworpen villa De Eerdbeek is van algemeen belang vanwege: schoonheid, vanwege het bouwtype villa, de vele details, meestal uitgevoerd in Jugendstil (zoals serre. glas-in-Iood, dakgoten, voordeur enz.) en interieuron- derdelen (hal, trap enz.);
cultuurhistorie, vanwege de markante situering aan de Dorpsstraat In Lunteren, temidden van vergelijkbare villabebouwing en vanwege de typerende tuinaanleg met siertuin, voorzien van gazon en opgaand geboomte, vr en moestuin met heggen achter; tevens vanwege de plaats in de geschiedenis van Lunteren als bescheiden villadorp.

Bron: Monumenten-inventarisatie Gem. Ede
Gemeentelijk monument

Gemeentearchief Ede, Bouwvergunningen, dossier 965/ 1911.
Opdrachtgever: H. Roelofsen te Lunteren.
Ontwerper: J.G. Eijlander, bouwkundige te Ede. Aannemer: Wagensveld te Lunteren.
Volgens de heer H.J. Roelofsen is de villa in 1940-1941 herbouwd (hersteloorlogsschade?).Rechtsachter het huis staat een oude schuur, verbouwd tot woning (niet beschermd). Het huis staat in een grote tuin op de hoek van de Dorpsstraat en de Kastanjelaan. De tuin is omgeven door een smeedijzeren spijlenhek. Links van het huis is een grindpad, voor en rechts een gazon. Rechts staan aan de rand onder andere esdoorns, een kastanje, hulst en andere struiken. Aan de Kastanjelaan is een tweede entree tot de tuin met een grindpad. Daarachter is een driehoekig gazon omgeven door hulst, rododendrons enz. Het achterste gedeelte van de tuin wordt in beslag genomen door een langgerekt gazon (vroeger moestuin) met omlopend pad. Het pad is aan beide zijden omzoomd door heggetjes (liguster en buxus). Rechts is een tweede moestuingedeelte. Verder staan langs de randen van de achtertuin heesters waaronder coniferen.Het interieur heeft nog grotendeels de oude structuur, zij het dat de voorkamer en de suite zijn samengetrokken. De entree en aansluitende L-vormige hal hebben een granito vloer en een gemarmerde lambrizering. De royale trap heeft geprofileerde leuningen. In de keuken bevindt zich een oude schouw.De achtergevel bestaat uit twee gedeelten. Links is een teruggelegen deel met beneden schuifdeuren en een roedenbovenlicht onder een grote segmentboog en boogveld. Erboven is een gekoppeld schuifvenster met strekken in het fries. Rechts is een naar voren stekend deel met links een wc-raampje met diefijzers, rechts een glasdeur (omstreeks 1960). Op de verdieping is links een groot driedelig venster met gekleurd glas-in-Iood in Jugendstil, rechts een schuifvenster. Rechtergevel heeft links beneden een deur (was vroeger venster), boven een schuifvenster. Rechts daarvan is een klein rond venster. Links is beneden een grote serre met geprofileerde stijlen in Jugendstil, een lijst op gesneden consoles, gekleurd glas-in-Iood met geometrische motieven en schuifdeuren. Boven de serre is een balkon met een nieuw hek bereikbaar via nieuwe dubbele bal- kondeuren.De linkergevel bestaat uit een naar voren stekende linkerpartij met drie assen, alle voorzien van schuifvensters behalve het middelste beneden. Daar bevindt zich tegenwoordig een zijingang (was venster). Het venster rechtsonder verlicht de hal en is voorzien van gekleurd glas-in- lood. De rechterpartij is blind.De voorgevel is asymmetrisch. Geheel links is een smal, teruggelegen gedeelte met de hoofdingang. Die bevindt zich onder een houten afdak met een lijst rustend op rijk bewerkte consoles. Voor de deur is een granito stoepje. De deur met panelen is uitgevoerd in een geometrische variant van de Jugendstil en voorzien van een ruitje met daarvoor siersmeedwerk. Op de verdieping is een rode siertegel geplaatst. De partij rechts van de ingang heeft op de begane grond twee schuifvensters met roedenbovenlicht, ontlastingsboogje en boogveld. (Deze vensters zijn verder steeds toegepast, zij het op de verdieping soms met een strek in plaats van een ontlastingsboogje, ook boven de deuren zijn bovenlichten enz.) Erboven is een gekoppeld schuifvenster waarvan de strekken zijn opgenomen in de het decoratieve baksteenfries. Geheel rechts is een naar voren stekende partij met topgevel. Op de begane grond is een forse driezijdige erker met schuifvensters. Erboven is een balkon met een na-oor- logs balkonhekje. Het balkon is bereikbaar via nieuwe balkondeuren geflankeerd door schuifvensters. In de top is een nieuw venster onder een rollaag. De geveltop wordt met een windveer afgesloten. Een blokvormige villa van twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen en voorzien van een samengesteld dak gedekt met rode, geglazuurde tuiles du Nord. De villa heeft een trasraam en onder de dakgoot een omlopend fries met decoratief metselwerk. De onderdorpels van de vensters zijn uitgevoerd in natuursteen. Het dakschild aan de achterzijde heeft een na-oorlogse dakkapel (oorspronkelijk waren er helemaal geen dakkapellen of -lichten).