Spoorstraat 5 Lunteren

Spoorstraat/ Stationsstraat Lunteren

 

Inleiding:
Een op een straathoek gelegen pand van twee bouwla- gen onder een samengesteld dak, gebouwd tussen 1905- 1910 en intern verbouwd in 1919. Het pand heeft dienst gedaan als bakkerij met bijbehorende winkel, de etalage is er nog steeds.

 

Omschrijving:

 

Hoofdvorm en dak:
Het pand heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond met aan de straathoek een afgeschuining waarin zich de win- keIingang bevindt. Het pand bestaat uit gedeelten met an- derhalve en twee bouwlagen onder een samengesteld mansarde- en schilddak gedekt met gesmoorde kruispan- nen. Aan de Stationsstraatzijde en in het rechter dak- schild zijn nieuwe dakkapellen aangebracht. Het huis is opgetrokken van baksteen met gecementeerde banden. Het gebouw heeft een plint.

 

Voorgevel (Spoorstraat):
De gevel aan de Spoorstraat is asymmetrisch. Geheel links is de afgeschuinde hoek. Daarin bevindt zich op de begane grond een moderne deur in een boogvormige omlijsting. Het omringende muurwerk is uitgevoerd in diverse kleuren geglazuurde en verblendsteen. Op de verdieping is een schuifvenster onder een boogje. Het boogje is uitgevoerd in rode baksteen, het boogveld is betegeld. In het midden van de gevel is op de begane grond een forse etalageruit met een reeks bovenlichten met on- derlangs een gebogen regel. Op de verdieping is een schuifvenster zoals hierboven beschreven. De gevel wordt afgesloten met een goot op fraai bewerkte klossen. Geheel rechts is een risalerende gevelpartij met mansardekap. Op de begane grond zijn twee schuifvensters, op de verdieping n (alle van het reeds beschreven type).

 

Linkergevel (Stationsstraat):
De gevel heeft in het midden twee vensters op de origineIe plaats, maar met een gewijzigde indeling. Geheel links is een deur op de plaats van een venster.
Rechts is een etalageruit zoals aan de Spoorstraat, geheel rechts is de overhoeks geplaatste gevel met entree (hierboven al beschreven).

 

Rechtergevel:
De rechtergevel heeft links van het midden een deur in Jugendstil met ruitje en siersmeedwerk. De gevelindeling rechts is gewijzigd.

 

Overige informatie:
Gemeentearchief Ede, Bouwvergunningen, 1561/1919. Opdrachtgever verbouwing: A. Blankestijn.
Van oorsprong bevatte het huis op de begane grond WIn- kei, bakkerij, deel en drie woonvertrekken. Bij de verbouwing is het huis gesplitst waartoe een extra trap werd gemaakt en de gang in tween is gedeeld.
Kadastraal perceel: K 5165/K 5166.

 

Motivering:
Het op een hoek gelegen woon-winkelpand van rond
1910 is van algemeen belang vanwege:
schoonheid, vanwege de aan de ligging op een hoek aangepaste bouwmassa, de woon-winkelfunctie die in het exterieur tot uiting komt door de etalages en de detaillering van het exterieur;
cultuurhistorie, vanwege de markante situering op een straathoek en vanwege de rol in de geschiedenis van Lunteren.

 

Bron: Monumenten-inventarisatie Gem. Ede
Beeldbepalend pand.