Schaapskooi Meulunterseweg 21

Meulunterseweg 21 Schaapskooi ( Meulunteren )

 

Inleiding:
Een schaapskooi, gelegen op het erf van de historische doch verbouwde boerderij Groot Looyersgoed. De kooi dateert van de negentiende eeuwen maakt deel uit van het betrekkelijk gave agrarische landschap van Meulunteren.

 

Omschrijving:
Exterieur: Een schaapskooi met afgeschuine hoeken en een schilddak gedekt met riet waarover plaatselijk golfplaten zijn aangebracht. De schaapskooi heeft een gecementeerde bakstenen voet. Verder is de kooi van hout en voorzien van dubbele deuren. De flanken bestaan uit houten stijlen met daarachter houten delen, de kopse kanten hebben gepotdekselde delen.

 

Interieur:
De kooi heeft een drietal dekbalkjukken met rechte benen waarvan de onderkanten de wanden van de kooi doorbreken en op de steunberen aan de buitenzijde rusten.

 

Overige informatie:
Kadastraal perceel: 11207/12093.

 

Motivering:
De negentiende-eeuwse schaapskooi is van algemeen belang vanwege: schoonheid, vanwege de eenvoudige, streekeigen architectuur en vanwege het bouwtype schaapskooi met afgeschuinde hoeken; bovendien is de constructie van buiten afleesbaar; cultuurhistorie. vanwege het in de streek veel voorkomen van schaapskooien en de relatie die deze kooi heeft met boerderij en omringend boerenland, in het bijzonder vanwege de gave structuur van Meulunteren.

 

Bron: Monumenten-inventarisatie Gem. Ede Gemeentelijk monument