Renswoudsetraatweg 30

Renswoudsestraatweg 30 Lunteren (Walderveen) 

 

Omschrijving:
Hoofdvorm en dak:
Een pand, opgetrokken van baksteen en voorzien van rechte ankers. Het voorhuis (woning) heeft een gebroken schilddak met gesmoorde Hollandse pannen, het achter- huis een mansardedak met gesmoorde mulden pannen.

 

Voorgevel:
De voorgevel heeft een forse, net links van het midden geplaatst dakhuis. De vensters zijn ook niet symmetrisch geplaatst. Er zijn vijf assen, in de vierde bevindt zich de entree, een moderne deur onder een bewerkte luifel met smeedijzeren ophanging. De schuifvensters hebben glas- in-Iood bovenlichten (1920-1940) en bevinden zich onder strekken met felrode baksteen en bepleisterde blokmotieven. In de geveltop is een gewijzigd venster. De top wordt afgesloten door een lijst met houtsnijwerk.

 

Zijgevels en achtergevel:
De zijgevels- en achtergevel bevatten verschillende stalvensters en deuren; de achtergevel is vrijwel conform een achtergevel van een boerderij zonder inrijdeuren opgebouwd. Er is aan de linkerzijde een groot houten dakhuis met houten luiken. In de linkergevel bevinden zich tevens deur en venster van het kantoortje.

 

Omgeving:
Voor het pand ligt een lange moestuin omgeven door ligusterhagen. Via een houten hekje komt men op het door buxus omgeven middenpad. Langs het middenpad kan een waslijn worden gespannen tussen T -vormige beton- nen staanders.

 

Motivering:
Een in 1897 gebouwd pand, molenaarswoning en -kantoor van de Walderveense molen. Het pand bestaat uit een bedrijfs- en een woongedeelte. Ervoor liggen een moestuin en een prieel. Het gebouw ligt enigszins van de weg af, schuin achter de Walderveens molen.
Het pand staat in de buurtschap Walderveen.

 

Overige informatie:
Gegevens verstrekt door de eigenaar: Kadastraal perceel: E 1093.

 

Bron: Monumenten-inventarisatie Gem. Ede
Beeldbepalend pand.