Postweg 115 Lunteren

Postweg 115 Lunteren

 

Inleiding:
Een in 1927 -1928 gebouwde T -huisboerderij, waarvan het voorhuis evenwijdig aan de weg ligt. Vensters, voordeur en daklijsten zijn fraai gedetailleerd. Achter de boerderij staan twee hooibergen met houten roeden en een stenen schuur.

 

Omschrijving:

 

Hoofdvorm en dak:
Een T -vormige boerderij voorzien van twee haaks op elkaar staande, riet gedekte wolfdaken. De boerderij is opgetrokken van baksteen. Een plint ontbreekt. Rechte ankers zijn toegepast.

 

Voorgevel:
De boerderij heeft een brede, symmetrische voorgevel. In het midden is een inpandig portiek met vloer van hardgebakken tegels. In het portiek bevindt zich de ingang bestaande uit een deur met ovale ruit en panelen in Jugendstil. Erboven is een roedenbovenlicht. Aan weerszijden van de ingang is een vensterpartij bestaande uit twee gekoppelde schuifvensters met een roedenbovenlicht en
een geprofileerde middenstijl. De vensters zijn voorzien van onderluiken (wit geschilderd met een groene rand, hoogstwaarschijnlijk origineel). Erboven is een strek, de lekdorpel is grijs geschilderd. Boven de ingang is een dakhuis waarvan de zijkanten met riet zijn bekleed. Het is voorzien van een gekoppeld schuifvenster met roedenbovenlicht (verticale roeden).

 

Zijgevels:
De zijgevels zijn vrijwel identiek. Aan de zijde van de Postweg is in beide gevallen de topgevel van het woonhuis, voorzien van twee gekoppelde vensters beneden en twee (iets eenvoudiger uitgevoerde) vensters boven. Het achterhuis is voorzien van stalraampjes en deuren. In de linkergevel bevindt zich net links van het woonhuis een extra dubbel venster (op de bouwtekening staat een klein venster aangegeven) en een deur. In de rechtergevel bevindt zich ter hoogte van het woonhuis een koekoek. De klemplank onder het rieten dak is ter hoogte van het woonhuis aan beide zijden voorzien van een geschulpte profilering.

 

Achtergevel:
De achtergevel is symmetrisch ingedeeld met in het midden dubbele deuren onder een segmentboog, aan weerszijden daarvan stalraampjes en opgeklampte deuren. In de top is een dubbelluik met aan weerszijden stalraampjes.

 

Interieur:
In het woonhuis zijn verschillende originele deuren en deuromlijstingen, een haardpartij in de keuken enz. In het achterhuis bevinden zich drie dekbalkgebinten met schaarspanten. Verder zijn er de groepen en tillen.

 

Erf:
Voor het huis is een halfronde oprijlaan en staan esdoorns. Rechts is een boomgaard. Op het achtererf staan verschillende bijgebouwen. Ook is er nog meer geboomte.

 

Bijgebouwen:

 

Schuur:
Er is een stenen schuur uit de bouwtijd van de boerderij, met wolfdak gedekt met riet en onderlangs voorzien van een strook rode en gesmoorde Hollandse pannen. De schuur is voorzien van stalraampjes met ijzeren roeden en van enkele en dubbele opgeklampte deuren onder segmentbogen.

 

Hooibergen:
Er zijn twee hooibergen: eender. De roeden zijn van hout. golfplaat.

 

Overige informatie:
Gemeentearchief Ede, Bouwvergunningen, dossier 399/ 1926.
Opdrachtgever: H. Floor te Lunteren.
Ontwerper: J.C. jr. (vooralsnog is onbekend waar deze initialen voor staan).
Geschatte bouwkosten: f 10.000,--.

De stenen schuur ('veestalling') is in hetzelfde jaar gebouwd als de boerderij. Hiervan is geen bouwtekening ingeleverd, de gegevens zijn op een formulier ingevuld.
Kadastraal perceel: K 6474.

 

Motivering:
De in 1927-1928 gebouwde T-huisboerderij, gebouwd voor de heer H. Floor (lid van de in Lunteren bekende familie van hoteliers) is van algemeen belang vanwege:
schoonheid, vanwege het bouwtype T -huisboerderij met fraaie details zoals vensters, deur, lijsten en interieuronderdelen (waaronder het originele gebint); tevens vanwege het erf met in Ede zeldzame halfronde oprijlaan, stenen schuur en twee hooibergen; cultuurhistorie, vanwege de relatie met de andere boerderijen in de omgeving en het achterliggende boerenland.

 

Bron: Monumenten-inventarisatie Gem. Ede
Rijksmonument