Molenweg 80 Lunteren

Molenweg 80 'De Konijn' Lunteren

 

Inleiding:
Het huis De Konijn is in 1916 gebouwd naar ontwerp van de Utrechtse architect D.j. Heusinkveld. Opdrachtgever was het echtpaar Arnoud en Hetty Waller-Pierson, behorend tot de toonaangevende elite van Nederland. Het landhuis telt n bouwlaag en een forse kapverdieping. Het staat in een tuin aangelegd in nieuw-architectonische tuinstijl die het centrum vormt van een grote bostuin, eertijds een perceel van ongeveer 19 ha. Bij het huis horen een speelhuis (ook van Heusinkveld) en een zwembad met badhokje. Een houten schuur (niet beschermd) is een copie van een oudere schuur. Het interieur van het huis heeft een grotendeels gave structuur en vele originele details, waarbij op verschillende plaatsen konijnen zijn aangebracht. Tevens staat er een konijn van ceramiek in de tuin.

 

Omschrijving:

 

Huis:
Hoofdvorm en dak Het huis is opgetrokken in baksteen en voorzien van een trasraam. Boven de vensters zijn strekken toegepast. De vensters zijn voorzien van paneelluiken. Het huis heeft een fors wolfdak gedekt met rode Hollandse pannen, twee steekkappen en vier kleine dakkapellen met roedendraairamen. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond met oorspronkelijk alleen een uitbouw met daarin de ingangspartij. In 1944 is de schuur verbouwd en via een lage aanbouw bij het huis getrokken.

 

Voorgevel:
De voorgevel is symmetrisch ingedeeld. In het midden is een dubbel draaivenster. Tegenwoordig zijn de ramen voorzien van twaalf ruiten, de onderste drie zijn bij een vergroting omstreeks 1950 toegevoegd, waarbij ook de luiken zijn verlengd. Erboven is een topgevel met een dubbel draaivenster (beide zes roeden), met daarboven een gevelvlak bekleed met gepotdekselde delen. De geveltop wordt door een windveer afgesloten. Links en rechts is een tuindeur gecombineerd met een negenruits roedendraaivenster. Voor de deuren bevinden zich halfronde baksteen stoepen.

 

Linkergevel:
De linkergevel is vrijwel symmetrisch ingedeeld. Op de begane grond is links een dubbele tuindeur met links een venster (vergroot in 1993), rechts drie draaivensters (ook In 1993 vergroot). Op de verdieping bevinden zich twee vensterpartijen met elk drie zesruits draairamen. Daarboven is een groot gepotdekseld gevelvlak met vier zesruits roedendraairamen. Rechtergevel (met entree en aanbouw) De rechtergevel heeft ook een gepotdekseld gevelvlak met draairamen. Op de begane grond is een nlaags uit- bouw met de entree gevormd door een deur met een loogvormig motief en verder voorzien van vensters. Er is een aanbouw -vroeger schuur -onder zadeldak.

 

Achtergevel:
De achtergevel bevat van links naar rechts een klein venster; een venster met twee negenruits draairamen; een klein vierruits venster; een venster met drie negenruits draairamen. Boven het laatste is een topgevel aangebracht met een venster voorzien van twee zesruits draairamen en daarboven een gepotdekselde partij.

 

Interieur:
Het van oorsprong rechthoekige huis bevat, gezien vanuit de trappehal en met de klok mee: de kinderkamer; de woonkamer (bestaande uit twee gedeelten); de eetkamer; de service; de keuken. In de kamers zijn parketvloeren aangebracht, in de hal tegels, in de keuken granito. De plafonds zijn balken- of cassettenplafonds. In de ruimtes zijn diverse originele elementen, waarvan er hier enkele worden genoemd. Kinderkamer: vaste kasten en bankje; tegeltableau; decoratief gemetselde aanzet rookkanaal. Woonkamer: vaste kasten; haardpartij, betegeld en voorzien van een konijn van ceramiek. Eetkamer: vaste kasten gecombineerd met haardpartij. Service: doorgeefluik naar eetkamer. Keuken: kastjes; gootsteen van granito. In de hal zelf tenslotte bevindt zich de trap met op de trappaal een houten konijn (uitgevoerd door Lo Kalft). Verder zijn er, zowel beneden als op de verdieping, originele deuren, tegeltableaus enz.

 

Speelhuis:
Het speelhuis is een klein houten gebouw met een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. Aan de voorzijde is een grote open ruimte. Het huis zelf bevat twee ruimtes Zwembad en kleedhokje dateren uit dezelfde tijd als het huis. Het zwembad heeft een rechthoekige vorm en is betegeld (1980-1990). Erbij bevindt zich een douche. De originere installaties zijn nog aanwezig. Rond het zwembad is een bestrate strook omgeven door een houten hek. Buiten het hek staat het vijfzijdige kleedhokje, opgebouwd uit houten staanders en ruwe planken. Het heeft een vijfzijdig pannendak.

 

Bron: Monumenten-inventarisatie Gemeente Ede