Klomperweg 99 Lunteren

Klomperweg 99 Lunteren

 

Inleiding:
Een in 1912 ontworpen hallehuisboerderij met een wolfdak; de boerderij is betrekkelijk kort na de bouw met enkele meters verlengd. De boerderij staat aan de boerderijstrook gevormd door de Klomperweg.

 

Omschrijving:

 

Hoofdvorm en dak:
Een hallehuisboerderij, haaks op de Klomperweg, onder een wolfdak met pannen. In het rechter dakschild is een grote dakkapel aangebracht. De boerderij is opgetrokken in baksteen en voorzien van rechte ankers en een plint.

 

Voorgevel:
De voorgevel is symmetrisch en heeft op de begane grond drie, op de verdieping twee vensters. Het zijn zesruits schuifvensters op de begane grond met luiken onder een ontlastingsboogje waarvan het boogveld gevuld is met blauw-witte tegels.

 

Zijgevels:
De linkergevel is grotendeels nieuwopgetrokken (rond 1980), geheel rechts is een stolpraam met bovenlicht en luiken. De rechtergevel heeft van links naar rechts een zesruits schuifvenster; een dubbel venster met daarnaast opgeklampte deur; een kelderraam met diefijzers; een stalraampje.

 

Achtergevel:
De achtergevel is symmetrisch. In het midden is een dubbele deeldeur onder segmentboog, aan weerszijden is een boogvenster en een deur. In de top bevindt zich in het midden een luik geflankeerd door halfronde vensters.

 

Interieur:
De boerderij heeft nog het originele gebint met standvinken, weliswaar vanwege verzakking gestut met ijzerprofielen. Tillen zijn nog aanwezig.

 

Omgeving:
De boerderij staat in een bocht van de Klomperweg. Links is een met grind verharde oprit. Rechts is een grote moestuin, vlak naast de boerderij staat een leilinde. Voor de boerderij liggen een strook grind en een bloementuin.

 

Overige informatie:
Gemeentearchief Ede, Bouwvergunningen, dossier 1095/ 1912.
Opdrachtgever: W. van Heerd te Lunteren.
Ontwerper: de handtekening van de ontwerper is onleesbaar.
Kadastraal perceel: K 4633.

 

Motivering:
De hallehuisboerderij van 1912 is van algemeen belang vanwege:
schoonheid, vanwege het bouwtype hallehuisboerderij, de gaafheid van met name voor- en achtergevel en details zoals vensters met tegels in boogvelden; cultuurhistorie, vanwege de plaats in de boerderijstrook gevormd door de Klomperweg, de markante situering in een bocht en de relatie van boerderij en erf met het omringende boerenland.

 

Bron: Gemeentelijke monumenten inventarisatie
Beeldbepalend pand