Kastanjelaan 2 Lunteren

Kastanjelaan 2-2a Lunteren

Kastanjelaan 2 Lunteren

 

Inleiding:
Een kleine vrijstaande villa van anderhalve bouwlaag onder twee haaks op elkaar staande daken.
De villa is in 1909 ontworpen.

 

Omschrijving:
Hoofdvorm en dak
De villa, opgetrokken van baksteen en voorzien van een plint, telt anderhalve bouwlaag. Het dak bestaat uit een mansardedak met de nok evenwijdig aan de weg en rechts daarvan een haaks op de weg geplaatst zadeldak. Het dak is gedekt met rode tuiles du Nord. Linksvoor is een nieuwe dakkapel. Er zijn rechte muurankers toegepast.

 

Voorgevel:
De voorgevel is asymmetrisch, rechts is een topgevel.
Het lage linkerdeel van de gevel bevat een gekoppeld schuifvenster met roedenbovenlicht en een deur in Jugendstil met ruitjes en siersmeedwerk. Boven de vensters bevinden zich strekken met decoratieve aanzet- en sluitstenen. De topgevel heeft op de begane grond een venster zoals links, in de top een gewijzigd venster. De top, nu met een eenvoudige windveer afgesloten, was gezien het metselwerk voorzien van een topgeveldecoratie met schoren.

 

Linkergevel:
De linkergevel heeft beneden twee vensters, boven n. Alle vensters zijn T -vensters onder een ontlastingsboog- Het pleister in het boogveld is versierd met eenvoudige bladmotieven.

 

Rechtergevel:
De rechtergevel heeft op de begane grond drie T -vensters onder een ontlastingsboog met in het boogveld siermetselwerk. Op de verdieping is links een nieuw, rechts een gewijzigd venster.

 

Omgeving:
Voor het huis staan twee kastanjes.


Overige informatie:
Gemeentearchief Ede, Bouwvergunningen, dossier 769/1909.

De bouwvergunning is aangevraagd door Johan Wagensveld te Lunteren. Het pand is niet conform de bouwtekening uitgevoerd.
Kadatsraal perceel: C 3070.

 

Motivering:
Een kleine villa uit 1909, van algemeen belang vanwege: schoonheid, vanwege het bouwtype villa met de daarvoor kenmerkende asymmetrische opzet en verder details zoals de strekken en bogen boven vensters, die per gevel verschillend zijn gedetailleerd; cultuurhistorie, vanwege de situering in een wijk met meer (zij het meestal rijkere) villabebouwing.

 

Bron: Monumenten-inventarisatie Gem. Ede
Beeldbepalend pand.