Kastanjelaan Oost 16 'Ginkgo' Lunteren

Kastanjelaan Oost 16 'Ginkgo' Lunteren

 

Inleiding:
Ginkgo is een asymmetrisch, in rode steen uitgevoerd landhuis in een ruime tuin. Het staat temidden van huizen van vergelijkbare grootte aan de Kastanjelaan. Het huis is in 1928 ontworpen door architect J.W. Dinger. De eigenaren verhuisden in 1930 naar het naastgelegen pand (nr. 14), dat zij lieten bouwen omdat het huis Ginkgo voor hen te groot was geworden. Ook nr. 14 werd door Dinger ontworpen.

 

Omschrijving:

Hoofdvorm en dak: Een huis van n bouwlaag onder twee haaks op elkaar staande, rijzige zadeldaken gedekt met gesmoorde Hol- landse pannen. Er zijn verschillende dakkapellen, waarvan die aan de voorzijde zonder meer authentiek is. Het huis is uitgevoerd in rode baksteen, halfsteens verband.

 

Voorgevel:
De voorgevel is asymmetrisch. Links is een lage partij met links een liggend venster, rechts de entree.
Ter hoogte van de entree is de gevel iets hoger opgetrokken en voorzien van een strook kleine vensters.
De ingang bevindt zich in een inpandig portiek. Rechts is een forse topgevel met beneden een groot venster voorzien van een bovenlicht dat breder is dan het benedenraam, licht risaleert en roeden heeft.
In de top bevindt zich een driezijdig uitgebouwd venster met erboven een halfrond veld siermetselwerk en een boog. Aan weerszijden van het uitgebouwde venster is een smal roedendraaivenster aangebracht.

 

Zijgevels:
De linkergevel bevat ter hoogte van de begane grond een strook vensters, in het midden onderbroken door een smalle muurdam en geheel rechts voorzien van vensters die groter zijn dan de rest. In de top bevindt zich een kleine vensterpartij met roedenramen. De rechtergevel heeft in het midden een vijfzijdige uitbouw met tuindeur en omlopende vensters, die aan weerszijden van de uitbouw zijn doorgezet.
Boven de uitbouw bevindt zich een balkon, bereikbaar via dubbele balkondeuren in een klein dakhuis. (Het balkon is modern uitgevoerd.)

 

Achtergevel:
De achtergevel is asymmetrisch. Links is een risalerende topgevel met beneden een venster zoals rechts in de voorgevel. In de top bevindt zich een driedelig roedendraaivenster.
Op de rechterhoek van de geveltop bevindt zich een forse, aan het uiteinde enigszins plastisch vormgegeven schoorsteen.
Rechts van de topgevel bevindt zich een lage partij met Hollandse deur en twee vensters.

 

Overige informatie:
Gegevens uit de inleiding: vriend.med. van de heer Van Ree, eigenaar.

Kadastraal perceel: K 6449.

 

Motivering:
Het in 1928 door architect J. W. Dinger ontworpen huis Ginkgo is van algemeen belang vanwege:
schoonheid, vanwege het bouwtype landhuis, met opvallende steile daken en details als schoorsteen, uitgebouwd venster enz.; de redelijke gaafheid van het exterieur;
cultuurhistorie, vanwege de samenhang met de vergelijkbare (landhuis-) bebouwing in de Kastanjelaan en de relatie met het naastgelegen pand. nr. 14, gebouwd voor dezelfde opdrachtgevers.

 

Bron: Monumenten-inventarisatie Gem. Ede
Beeldbepalend pand.