Een bijzonder kijkje

Een bijzonder kijkje in de kelder van het Jachthuis St, Hubertus In Het Nationale Park De Hoge Veluwe

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe wordt in de wintermaanden dagelijks een speciale thema rondleiding georganiseerd in het Jachthuis Sint Hubertus. De architect H.P. Berlage staat hierbij centraal. De rondleiding gaat door vertrekken die nog niet eerder voor het publiek zijn opengesteld, zoals de kelders. Geïnteresseerden kunnen via www.hogeveluwe.nl een plek reserveren voor de bijzondere rondleiding.Eigenzinnige architect Berlage
Het in 1920 voltooide Jachthuis Sint Hubertus is één van de belangrijkste monumenten van Nederland. Het Jachthuis is ontworpen door de architect H.P. Berlage. Berlage was in 1913 de meest gezaghebbende architect in Nederland. Hij was het boegbeeld van het vaderlandse architectengilde. Berlage was als persoon en architect eigenzinnig, wat vaak een goed uitgangspunt is voor mooie creaties.
Berlage ontwierp vrijwel het gehele interieur en vele gebruiksvoorwerpen. Ook gaf hij de omgeving van het Jachthuis vorm. Het Jachthuis Sint Hubertus wordt dan ook wel een totaalkunstwerk genoemd.

Van linnenkamer tot kelder
De rondleiding over Berlage wordt dagelijks gegeven tot 1 april 2010. De rondleiding gaat door de eetkamer, de biljartkamer, de linnenkamer, de privévertrekken van Anton Kröller en door de kelders. De kelders zijn nog niet eerder voor het publiek opengesteld. In de kelder is een expositie opgesteld met o.a. bouwmaterialen en tekeningen.
De rondleiding in het Jachthuis duurt 75 minuten. Daarna is er de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te drinken bij de Theekoepel en vervolgens zelfstandig een wandeling rond de vijver van het Jachthuis te maken. Zowel het kopje thee als de routebeschrijving van de wandeling zitten bij de prijs inbegrepen.

De kosten van de rondleiding bedragen 7,00 euro p.p., exclusief entree Park. Per rondleiding gaan er maximaal acht deelnemers mee. Via www.hogeveluwe.nl kunnen geïnteresseerden zich opgeven. Op maandagen is het Jachthuis gesloten.

Genieten van de herfst
Naast de thema rondleiding is er de mogelijkheid om aan diverse andere activiteiten deel te nemen. In het Jachthuis worden naast de thema rondleidingen ook dagelijks reguliere rondleidingen georganiseerd. Maar ook kunnen bezoekers in het Park een GPS tocht of een beschreven fiets- of wandelroute doen. Iedere zondag kunnen bezoekers ook aansluiten bij een wandeling met een Natuurgids en daarbij ‘zwerven door het bos en over de vlakte’.