De Lindenhoek

Inleiding:

Het vrijstaande, aan een straathoek gelegen landhuis De Lindenhoek is gebouwd in 1935. Het bestaat uit n bouwlaag onder een schilddak.

 

Omschrijving:
Het lange venster van de voorgevel is om de hoek een stuk doorgetrokken. Verder is de rechtergevel geheel symmetrisch. In het midden is de rijzige, uitgekraagde schoorsteen. De voet daarvan is breed en voorzien van twee glas-in-Iood vensters. Boven de vensters zwenkt de schoorsteen naar binnen. Hij wordt afgesloten met een betonnen plaat versierd met een smeedijzeren motief. Op de verdieping zijn aan weerszijden van de schoorsteen roedendraaivensters, daarboven is rastervormig metselwerk, daarboven een vijfzijdig venster en tenslotte het wolfeind van het dak.De linkergevel bestaat uit twee delen. Links is de gevel van de garage. Daarin bevindt zich een garagedeur, met korfboog, bestaande uit vier horizontale segmenten. Rechts is entree van het huis, een glasdeur onder een afdak gevormd door het doorgetrokken dakschild ondersteund door een houten stijl. Het portiek is versierd met een boogmotief. Naast de deur is een boogvenster.De voorgevel heeft links een groot, driedelig hoekvenster met roedenramen. Rechts daarvan begint een lager venster over bijna de volledige breedte van de gevel. Halverwege het venster en op de hoek is een wit bepleisterde kolom. In het midden van de gevel is een brede dakkapel aangebracht. bestaande uit vier draairamen met aan weerszijden een strook rabatdelen. Onder de dakkapel is in smeedijzer aangebracht: 'De Lindenhoek Anno 1935'. De lange aanbouw met garage heeft een strook vensters hoog in de gevel.


Het huis staat in een tuin met gazon, heesters enz., grotendeels omgeven door een haag van hulst en beuk. 

 

Overige informatie:

 

Motivering:
Het in 1935 gebouwde landhuis De Lindenhoek is van algemeen belang vanwege:
schoonheid, vanwege het bouwtype landhuis (laag pand, groot dak), uitgevoerd met diverse verfijnde de- tails zoals het naambord, het metselwerk dat het hori- zontale karakter van het de hoofdmassa benadrukt, de entree en vooral de rechter geveltop met diverse soorten metselwerk en gevarieerde vensters; de dak- bedekking (keramische daktegels);
cultuurhistorie, vanwege de markante ligging aan een straathoek en vanwege de aansluiting bij de verdere vrijstaande woonhuisbebouwing aan de Dorpsstraat.

 


Bron: Monumenten-inventarisatie Gem. Ede
Gemeentelijk monument


Kadastraal perceel: C3058.

 

De achtergevel bevat diverse vensters en tuindeuren en een uitbouwonder een steekkap.Het landhuis heeft een rechthoekige plattegrond en aan de linkerzijde een lage aanbouw waarin zich de garage bevindt. Het huis is opgetrokken van gele baksteen met een teruggestreken voeg. De trasraam is van rode baksteen. Het dak heeft links een dakschild, rechts is een topgevel afgesloten door een klein wolfeind. Het dak is gedekt met kleine keramische daktegels, aan de achterkant vervangen door moderne bitumineuze shingles.