Buzerdseweg 15 Lunteren

Buzerdseweg 15 Lunteren

 

Inleiding:
Een hallehuisboerderij van omstreeks 1900-1910, in het land gelegen en bereikbaar via een gebogen oprijlaan. De boerderij heeft een bak/zomerhuis, via een tussenlid met het hoofdgebouw verbonden. Aan de brink staat bovendien een houten schaapskooi (de achtergevel daa van bestaat niet meer, het pand is daardoor half open). Voor de boerderij bevinden zich fruitbomen.

 

Omschrijving:
Hoofdvorm en dak
De hallehuisboerderij is opgetrokken van baksteen en voorzien van een plint. Het wolfdak is met riet gedekt. Er zijn rechte muurankers toegepast.

 

Voorgevel:
De voorgevel is symmetrisch en telt vier traveen. Per travee is een T -venster met roedenbovenlicht aangebracht onder een segmentboog. De vensters zijn voorzien van luiken. In de geveltop bevinden zich twee soortgelijke vensters, echter zonder luiken.

 

Linkergevel:
De linkergevel bevat van links naar rechts:
een stalvenster; een mestdeur; een keldervenster met diefijzers en daarboven een opkamervenster; een stalvenster; de aanbouw die naar het bak/zomerhuis voert. Het bak/zomerhuis is van baksteen en heeft een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Zowel aan de voor- als de achterzijde is een stolpvenster aangebracht.

 

Rechtergevel:
De rechtergevel bevat ter hoogte van het woonhuis een vierruits schuifvenster met luiken. Verder zijn er verschillende stalvensters en gewijzigde mestdeuren.

 

Achtergevel:
De symmetrische achtergevel bevat in het midden dubbele inrijdeuren, aan weerszijden mestdeuren. Verder zijn stalvensters en een hooiluik aangebracht.

 

Overige informatie:
Kadastraal perceel: F 2784.

 

Motivering:
De van 1900-1910 daterende hallehuisboerderij met erf is van belang vanwege: schoonheid, vanwege het bouwtype, het gaaf bewaar- de hoofdgebouwen het erf met schaapskooi; cultuurhistorie, vanwege de samenhang met het landelijk gebied en de agrarische bebouwing van Lunteren.

 

Bron: Monumenten-inventarisatie Gem. Ede
Beeldbepalend pand.