Uitkijktoren de Koepel

De Koepel is de naam voor de uitzichttoren die staat in het Lunterse Buurtbos op ongeveer 25 minuten lopen vanaf het NS station van Lunteren (volg eerst de bordjes naar de Werelt tot aan het bos en daarna de paaltjes met groene markering vanaf hoek Boslaan/van den Hamlaan). Er is ook een fietspad naar de Koepel. Automobilisten kunnen hun auto parkeren op de Boslaan, ter hoogte van HCR De Lunterse Boer. Van daar af is het ongeveer 15 minuten lopen (volg de groene paaltjes).

 

In de Koepel is er een permanente expositie "Hoog van de toren" over kunstenaars en andere prominenten die zich hebben laten inspireren door dit gebied. Verder zijn er wisselende exposities en meerdere keren per jaar is er een Koepelconcert.  Voor het programma zie de regionale kranten of www.buurtbosch.nl

 

De Koepel is een dichte gemetselde toren met vijf bouwlagen. De toren is zelf 22 meter hoog en staat op de Galgenberg die 34 meter boven N.A.P. staat. Met goed zicht is met een kijker zelfs de Dom van Utrecht te zien. De Koepel is in 1913, ter nagedachtenis aan notaris J.W.Th.W. van den Ham, gebouwd in opdracht van zijn familie en zijn opvolger notaris G. Wilbrink. Diens neef en schoonzoon W.O.J. Nieuwenkamp kreeg de opdracht voor het ontwerp met twee verdiepingen en een omloop. Nieuwenkamp voerde de toren uit in natuursteen en metselwerk en maakte het zo, dat de toren gemakkelijk zou kunnen worden verhoogd als de omringende bomen het uitzicht zouden gaan belemmeren. De naam de Koepel is te danken aan de typische ronde vorm van het koperen dak dat de omloop overdekt. In 1962 kreeg de architect ir. J.W. Dinger, zoon van de in 1946 overleden Lunterse notaris R. Dinger, opdracht er twee verdiepingen tussen te zetten. In 1968 kreeg de toren zijn huidige hoogte.

 

Over architect J.W. Dinger, die veel fraaie woningen ontwierp in Lunteren, is veel informatie bij Museum Lunteren. Er is ook een boekje over hem samengesteld: Architect J.W. Dinger & Lunteren.

 

Het seizoen van de Koepel loopt van Pasen tot oktober. De Koepel is alle dagen met uitzondering van de maandag geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. Voor groepen (meer dan 8 personen) is de mogelijkheid de koepel buiten de openingsuren en buiten het seizoen te bezoeken op afspraak met de beheerders Gertjan en Jacqueline  van Doorn, tel. 0683845848.

 De toegangsprijzen voor de koepel zijn € 2,00 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen beneden de 12 jaar. Groepen krijgen korting. Leden van de Vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbosch hebben gratis toegang maar moeten wel hun lidmaatschapskaart kunnen tonen.

Boven op de koepel kunt u, ook met behulp van de twee verrekijkers, genieten van een magnifiek uitzicht op de wijde omgeving. 

De Koepel is ook een aangenaam doel van of rustpunt tijdens een wandeling of fietstocht. Er staan picknick banken buiten en er is ijs te koop. De Koepel is opgenomen in verschillende wandel- en fietsroutes, zoals;

 

  • Fielecepee-pad. Een fietsroute met een lengte van 33 km. De route, uitgezet door vier Lunterse dames, doet rond Lunteren 12 rustpunten aan waar oude ambachten te zien zijn, een consumptie gekocht kan worden of van het uitzicht genoten kan worden. Trek er dus gerust een hele dag voor uit. De routebeschrijving is te krijgen bij VVV-Lunteren en is vanaf 13 mei, de Nationale Fietsdag, opengesteld. De rustpunten zijn daarna in elk geval op dinsdagen geopend. Zij zijn te herkennen aan de speciale fiets die buiten staat opgesteld als het open is.
  • Wandelroutes Luntersche Buurtbosch/Goudsberg Middelpunt van Nederland, zie www.buurtbosch.nl/wandelen
  • NS wandeling Wekeromse Zand. Lengte 22 km. Beginpunt NS-station Wolfheze, eindpunt NS-station Lunteren.