Tegeltableaus -De kunstenaars
 

Tegelroute

Algemeen

 
De tegeltableaus in Lunteren zijn gemaakt door een select gezelschap kunstenaars en kunstenaressen. Veelal hebben ze geheel belangeloos één of meerdere tegeltableaus gemaakt.
 
Hieronder staan alle namen van de kunstenaars, een overzicht van de tableaus van hun hand en stellen ze zichzelf kort voor:
 

Marieke Bouman

Marieke
Marieke Bouman
Na haar opleiding aan de TU Delft tot bouwkundig ingenieur heeft zij jarenlang gewerkt als docent bij het universitair onderwijs in Delft en in Wageningen.
Ze heeft cursussen gevolgd o.a. aan de Europäische Akademie für Bildende Kunst in Trier en werd daarna lid van Arts-Science-Lettres te Parijs. Nu is zij lid van PEK-Ede (Platform Edese Kunstenaars). Ze maakt aquarellen, etsen en werken in gemengde technieken.
 
Door het meedoen met het decoreren van een tegeltableau, dat ter ere van het veertigjarig bestaan van het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo in 2001 aan de gemeente Ede werd aangeboden, werd zij gefascineerd door nieuwe mogelijkheden in tegeltableaus en keramische objecten. Ze is inmiddels lid van het NVK {Nederlandse Vakgroep Keramisten}.
 
In 2010 maakte Marieke drie tegeltableaus in het kader van de nieuwe Tegelroute in Lunteren. Deze tableaus werden aangebracht aan de gevels van ‘De Lunterse Beek’, een vis- en delicatessen winkel, de Rabo bank en het gebouw Euterpe.
 
Marieke maakt voor de Tegelroute 2011 twee nieuwe tegeltableaus. Die zijn bestemd voor het pand genaamd De Polle van de firma Otse en voor het pand Spoorstraat 5, waar vroeger een bakkerij was.

Tegeltableaus van haar:
 

Jan Bouwsema

Jan
Jan Bouwsema
Hij heeft zijn opleiding gehad aan de Hogeschool voor de kunsten, faculteit beeldende vorming te Amsterdam. Hij gaat uit van de direct waarneembare omgeving, maar wil niet kopiëren.
 
De schilderijen met bloemen, dieren, interieurs en landschappen zijn in losse toetsen geschilderd, met een wisselwerking tussen vlakken en lijnen. De kleuren zijn in verschillende lagen opgebracht. Het geheel krijgt mede daardoor een bepaalde transparantie en zachtheid.
 
Met behulp van beeldende middelen zoals kleur, vorm, lijn en compositie probeert hij een evenwicht te zoeken tussen abstractie en figuratie.

Tegeltableaus van hem:
 

Alide Bouwsema

Alide
Alide Bouwsema
Zij heeft de lerarenopleiding teken en handvaardigheid gevolgd in Zwolle.
 
Naast haar werk als portrettist geeft zij les in beeldende vakken aan een middelbare school. Ze schildert veel portretten en mensfiguren.
 
Ze werkt meestal met acryl op doek, maar ze maakt ook werk in aquarel, pastel en potlood. Alide probeert een bepaalde stemming weer te geven waarbij lichtval, kleur, zachte vormen en toetsen erg belangrijk zijn. Ze voelt zich erg verwant met de Impressionisten en de Haagse School.

Tegeltableaus van haar:

Bep van Engen

Bep
Bep van Engen
 
Op de Kweekschool voor Onderwijzers  is haar liefde voor de creatieve vakken ontwikkeld.
Naast het lesgeven aan kinderen en later aan volwassenen op de basiseducatie volgde zij lessen bij verschillende pottenbakkers in het draaien.
Daarna kwamen de glazuurlessen bij Iet Cool en het raku stoken bij Kees Hoogendam. Al vele jaren wordt er voor een twintigtal mensen werk in haar oven gestookt. Vuur ,klei en glazuur  zijn nog steeds een fascinerend gebeuren voor haar.
Bep maakte twee tegeltableaus. Een is gemaakt voor de Wereldwinkel en het tweede gaat naar Het Nieuwe Erf.
En samen met Marieke Bouman ontwierp ze ook het tableau voor het Westhoffhuis.
 

Tegeltableaus van haar: 
 
 
    De kunstenaars
                                               Westhoffhuis
                                                     (2015)
 
 
 
 
 
 
 
 

Wim den Hertog

Wim
Wim den Hertog
 
Wim is keramist. Van 1985 tot 2002 heeft hij op drie continenten gewoond en gewerkt in ontwikkelingssamenwerking. In Ecuador, waar hij in 1997 begonnen is met keramiek, ontstond zijn handelsnaam Tierra Art, letterlijk: de kunst van aarde. Zijn keramiekwerk is herkenbaar aan het veelvuldig gebruik van aardkleuren, matte glazuren en een ruwe textuur. Ordening en ritme zijn belangrijke elementen in zijn werk.
 
“Vooral de West-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse cultuur werken als voeding voor mijn eigen creatieve ontwikkeling. Sinds september 2006 werk ik als docent keramiek op het Centrum voor Kunst- en Cultuureducatie ‘Cultura’ in Ede. Daarnaast verzorg ik workshops bij bedrijven en keramiekprojecten op basisscholen.”
 
Alle 6 tegeltableaus in de nieuwbouwwijk De Molenpol zijn dan ook gemaakt en ontworpen door leerlingen van de basisscholen De Triangel en De Bron.  
 

Tegeltableaus van hem: 
 
 

Coos Hoving

Coos
Coos Hoving 
Hij ontving zijn eerste teken- en schilderlessen op het atelier van Anco Wieboldus in Zuidhorn. Was tot 1994 werkzaam als cartografisch tekenaar en bezocht in die periode de (avond) "Haagsche schilderacademie" van Hendrik Raab (1967-68) in den Haag. (hoogdruktechnieken, portret) Het kunstencentrum in Groningen (1973) Verder was hij lid van de kunstcommissie van de NAM. Na figuratief werk, de laatste jaren geboeid door voornamelijk abstracte composities, sober van kleur en vorm, waar soms (Afrikaanse) herinneringen in verwerkt zijn.
 
 

Tegeltableaus van hem: 
 

Thérèse de Haan-Klein

 
 
De kunstenaarsThérèrese de Haan-Klein 
Deze kunstenares heeft in de 60er jaren haar opleiding genoten aan de Minerva te Groningen. Eerst vrije kunst en later MO-tekenen.
Het werken met klei leerde ze van de beeldhouwster Nieneke Lamme in Baarn.
Tegenwoordig schildert ze op doek en boetseert uiteenlopende onderwerpen.   
 

Tegeltableau van haar: 

Janna van de Kaa

De kunstenaars
Janna
Janna van de Kaa
Zij verbeeldt emoties en herinneringen, waarbij liefde voor mensenkinderen een bijzondere plaats inneemt. Onderlinge relaties, beweging en 'het kind in jezelf' stralen een onbezorgde, of juist zorgzame sfeer uit in haar objecten.
 
Janna boetseert ook naar (vrouwelijk) model. De figuratieve beelden, boetseert Janna in was. Het door de bronsgieter gegoten brons, werkt Janna verder af in haar atelier. Dit langdurige proces draagt bij om iets te maken wat helemaal uit haarzelf komt.
 

Tegeltableaus van haar: 

Katie Klopper

De kunstenaars
Katie Klopper
 
Ze studeerde aan de Kon. Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, afdeling schilderkunst en grafische kunst .Daarna is zij zich verder gaan specialiseren in het maken van kleuretsen, waarnaast zij ook les gaf aan diverse creativiteitscentra in grafische technieken en schilderen. Na in eerste instantie vooral met grafisch werk bezig te zijn komt sinds 1993 de nadruk meer en meer op schilderijen te liggen, tevens is zij begonnen ruimtelijk te werken door met klei schalen en objecten te maken.
 
 “Schilderen is een avontuur, van wikken, wegen en beslissingen nemen, wegnemen en toevoegen, overschilderen en nuanceren. Expressie met soms realistische elementen komen in poëtische abstractie bijeen. Schalen en objecten worden gemaakt uit dunne lagen, die elkaar overlappen. Ik ben lid van PEK (Platform Edese Kunstenaars).”
 
Katie maakte een tegeltableau voor bakker Van Voorthuizen aan de Dorpsstraat 147.;

Tegeltableaus van haar: 

Loes Mol

Loes
Loes Mol

Heeft aquarel- en tekenles gehad bij Ben van London in Wageningen. Na een druk leven met haar gezin en daarna een verblijf van meerdere jaren met haar man in o.a. Costa Rica en Thailand, heeft ze na terugkeer in Lunteren een cursus tekenen en aquarelleren bij Hans Wolve gevolgd. Daarna is het echte schilderen begonnen en heeft ze zich zelfstandig ontwikkeld in de schilderkunst. In hoofdzaak schildert ze landschappen, waarbij de mooie omgeving van Lunteren erg inspirerend werkt. 

 

 


Tegeltableaus van haar: 

Leo Nellestein

Leo
Leo Nellestein
Hij is sinds 1986 professioneel actief als beeldhouwer. Wat hem boeit in het werk is de afwisseling, niet een idee uitmelken maar steeds opnieuw op ontdekking gaan.
 
Zijn werk bestaat uit sculpturen van allerlei formaten en diverse materialen:steen, hout, metaal, beton en kunststoffen.
 
Verder houdt hij zich bezig met restauratiewerk en grafbedekking zowel in steen als hout. In zijn atelier is abstract, surrealistisch, realistisch en ambachtelijk beeldhouwwerk te zien. 
 

Tegeltableaus van hem: 

Ivonne van Prehn Wiese

ivonne
Ivonne van Prehn Wiese
 
Als organisch vormgever maakt Ivonne sculpturen in brons, staal en cement.
Met driedimensionale vormen brengt zij beweging in het statische, waarbij verbeeld wordt wat je met woorden moeilijk kunt uitdrukken. Hierbij is zij op zoek naar de essentie en het wezen van levensthema’s als innerlijke groei, in contact staan met… of in gesprek met… etc.. Hierdoor ontstaan vormen die eenvoud en kracht uitstralen. Naast een visuele aantrekkelijkheid wil zij ook het innerlijk van de toeschouwer beroeren.

Tegeltableaus van haar: 

Jenneke van Putten

Jenneke
Jenneke van Putten
Jenneke deed verschillende cursussen bij verschillende kunstenaars en ook aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk in België.
 
Ook nam ze diverse keren deel aan zomercursussen in Trier, Duitsland. Zij schilderd graag portretten en figuren, maar ook dieren en Landschappen.
 
Combinaties van abstracte composities met figuratieve elementen hebben haar voorkeur. Zo werkt zij vaak met verschillende technieken: pastelkrijt, inkt, aquarel, olie en acryl.
 
Schilders als Isaac Israels, Raoul Dufy en bijvoorbeeld Jackson Pollock spreken haar erg aan.
 
 

Tegeltableaus van haar: 

Frouwien Soenveld

Frouwien
Frouwien Soenveld

Door tekenen en werken met klei te combineren ben ik uitgekomen op tegels. De klei
is mijn tekenpapier geworden. Ik maak geen gebruik van industriële geperste tegels, maar vorm ze zelf uit een roodbakkende chamotteklei. In mijn werk speelt kleurgebruik en ontwerp de hoofdrol. Door zo te werken zijn mijn tegels zeer herkenbaar en geeft een eigentijds gezicht aan de ambachtelijke traditie van de tegel maken.

 

De tegels kunnen in grootte variëren en het ontwerp kan op een enkele tegel, of op tableaus waarbij het ontwerp dan over meerdere tegels loopt, zodat niet één tegel hetzelfde is.
Ik laat mij inspireren door wat er op mijn pad komt.

 

Mijn werk wordt tentoongesteld en verkocht in galeries en musea. Daarnaast ben ik op keramiekmarkten in binnen- en buitenland te vinden, waarbij mijn werk diverse malen is bekroond. Verder ben ik regelmatig met grote opdrachten bezig.

 

Mijn keramiek ervaring is gebaseerd op, workshops, uitwisseling en samenwerking met vakgenoten en 30 jaar experimenteren.

 


Tegeltableaus van haar: 
 

Johan Timmers

Johan
Johan Timmers
Johan haalt inspiratie uit de waarneembare werkelijkheid. Elke waarneming maakt bepaalde gevoelens en gedachten bij mij los, waarmee het een bron van unieke ervaringen wordt. Zijn werkwijze is dan ook spontaan improviserend.
 
Elk beeld ontstaat in een samenspel van kleurvlak en lijn en binnen het geheel krijgt elk element een bepaalde plaats. Daarbij werkt hij met warme kleuren. In deze manier van werken is ook een bepaalde ontwikkeling te bespeuren.
 
Zijn werk heeft in de loop van de tijd een zelfstandiger karakter gekregen. Is steeds meer gaan balanceren op de grens van het figuratieve en abstracte. Met een intensiteit en samenhang van kleur en vorm. Eigenschappen die de kijkers uitnodigen om in mijn kunst hun eigen gevoelens en gedachten te projecteren.
 

Tegeltableaus van hem: 
 
     
 
 

Berendien van Tongeren

De kunstenaars Berendien van Tongeren 
Berendien van Tongeren (1950) heeft deze tegel samen met de kunsteneres Janna v.d. Kaa gemaakt.
Berendien heeft geen opleiding gevolgd, maar tekent wel heel veel. Ze maakte eerst een ontwerptekening en in overleg met Janna v.d. Kaa werden de kleuren ingevuld.Daarna heeft Janna de tegel gebakken.
Andere hobby's van Berendien zijn koffiedrinken, films op tv kijken en spelen met wasknijpers.
Berendien woont in een sociowoning en gaat 4 dagen per week naar een dagopvang.  

Tegeltableau van haar: 

Rietje van Tuijl - van de Voort

De kunstenaars
Rietje van Tuijl - van de Voort
In 2006 kreeg Rietje voor het eerst klei in handen. Ze begon enthousiast met het figuratief boetseren van mens en dier, waarbij zij emotie en beweging met oog voor detail wist vast te leggen. Gaandeweg ontdekte zij de vele mogelijkheden van klei en zo ontstond het ontwerpen van herinneringswerkstukken met een persoonlijke toets.
De zogenaamde levensloop-, trouw- en verjaarschalen decoreert Rietje met bijvoorbeeld letters, cijfers en symbolieken. Raku stoken heeft ook haar hart.
Het ontstaan van prachtige kleuren onder een zwartgeblakerd object ervaart zij als een betovering van het materiaal.
 
“Ik boetseer graag in was, de figuratieve objecten worden later door de gieter in brons gegoten en vervolgens door mij afgewerkt. Ik wil mij blijven ontwikkelen en ben nu bezig mij te bekwamen in de draaitechniek; al draaiende groeien kommetjes op de elektrische schijf uit tot unieke handgevormde vazen.
 
 

Tegeltableaus van haar: 

Susanne Vleesch du Bois

Susanne
Susanne Vleesch du Bois
Na haar middelbare school is zij naar de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem gegaan om daar de richting Mode-vormgeving te volgen.
 
Aangezien haar liefde voor de fotografie groter was dan voor de mode, besloot zij over te stappen naar de studie Fotografische Vormgeving aan de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht.
 
Na deze met succes te hebben afgerond is zij gestart als freelance fotograaf/kunstenaar.
 
Tegeltableaus van haar: 
De kunstenaars
        Ik smelt voor jouw
                 (2010) 
 
De kunstenaars
             Samenhang
                 (2011) 
 
 
  

Elly van Weerdenburg

De kunstenaars
Elly van Weerdenburg
Zoals uit een klein zaadje een sterke eik kan groeien, zo verenig ik in mijn werk, kracht met kwetsbaarheid.
Begonnen in keramiek met het maken van moeder- en kind figuren, voor mij symbool van leven, liefde en zorg.
Brons daagt mij uit tot het maken van dieren, vogels, paarden en meer. Robuust en authentiek. Levenskracht, dat wil ik duiden met mijn bronzen.
 
 
 
 
 
 
Tegeltableau van haar: 
De kunstenaars
            Jan de Schrik
                 (2010)