Rosbief van Van Veen en stokbrood van Boone
 Van Veen's Rosbief en Boone's stokbrood
 
Tegenwoordig eten we vreselijk bewust en zijn we enorm biolologisch. We halen kaas bij de boer, groenten bij de boer, vlees bij de boer,brood bij de boer en zelfs een vrouw bij de boer halen kan, maar dan alleen op zondagavond. Maar ook voordat je in Lunteren bij de boer kon kopen, kon je lekkere spullen kopen, gewoon in het dorp. En het goeie nieuws is, dat kan nog steeds.
 
Voor de bio hype liep ik vaak in Lunteren met m'n rugzak door het dorp. Op zoek naar Lunterse lekkernijen. Vandaag wil ik er een verklappen.
 
Rosbief
 
Als ik op zaterdagmorgen naar het dorp ging, was m'n eerste winkel bakker Boone. Daar vroeg ik dan om twee witte stokbroden. Ongesneden, want snijden, dat doe je zelf. Het brood droogt dan niet uit en je kunt de stukken net zo dik maken als je wilt.
 
Rechtsomkeert de Dorpsstraat oversteken, dan sta je voor slagerij Van Veen. En Van Veen heeft een groot geheim. Die maakt namelijk zijn eigen rosbief. Dat is de lekkerste rosbief van Lunteren.
 
Meestal neem ik anderhalf of twee ons. Als je geluk hebt is de rosbief nog een beetje lauw/warm. Hoe vers wil je het hebben? (Ik wilde dit stukje al eerder schrijven maar dat kon niet omdat de rosbief steeds op was. Blijkbaar ben ik niet de enige die dit (w)eet). 
 
Als ik thuiskom snij ik de stukken stokbrood handbreed en nog een keer door de midden. Het stokbrood ruikt naar vers witbrood, met heel ver weg de geur van melk. Lekker zacht en licht, met een heerlijke lichtbruine knapperige korst. 
 
Roomboter erop. Ja, dat mag tegenwoordig weer. Gewoon alles eten wat je grootmoeder at, maar met mate. 
 
Als laatste de rosbief. Je moet de plakjes een beetje voorzichtig van elkaar afhalen. Mooie dunne plakjes, een plakje per stokbroodje, van buiten bruin van het grillen en van binnen nog mooi rood en sappig. Je ruikt het vlees.
 
Tenslotte vers gemalen zwarte peper en een beetje zout eroverheen. En dan smullen...
 
Eet smakelijk!