Oud Lunterse Dag

De Oud-Lunterse Dag is sinds 1977 een jaarlijks terugkerend dorpsfeest in Lunteren. In dat jaar bestond de Lunterse Muziekvereniging Kunst Na Arbeid 70 jaar en organiseerde de vereniging toen een groot volksfeest met een boerenbruiloft. Hieruit is de Oud Lunterse Dag ontstaan.

 

Het toeristische feest vindt plaats op de laatste vrijdag en zaterdag in augustus. De Oud-Lunterse Dag is goed bekend in de regio en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Veel Lunteranen en niet-Lunteranen verschijnen die dag in traditionele boerenkleding. Tevens worden veel straten versierd. De Oud-Lunterse Dag wordt georganiseerd door de O.L.D.-commissie die geholpen word door vele vrijwilligers van o.a. verenigingen als Scouting Lunteren en de E.H.B.O.

 

De activiteiten verschillen van jaar tot jaar, maar terugkerende elementen zijn het volkstoneel en het Groot Arfhuus op vrijdagavond en een braderie (groote braoderie), een optocht (de Reutemeteut) en een ringrijwedstrijd op zaterdag. Ook wordt jaarlijks de Bovenste Beste Burger gekozen. Ook is er elk jaar een ander thema, in 2007 is het thema "Achter de meziek an". Muziekvereniging K.N.A. bestond in 2007 namelijk 100 jaar. Gezien de nauwe verbondenheid met de OLD is dit Thema gekozen.