Nieuws
Sinds kort heeft de DIO drogisterij in Lunteren het assortiment verder uitgebreid. Acht planken vol met Erica-producten voor de verzorging van ons lichaam, een ware blikvanger. Drogist Adriaan: “Erica is eigenlijk een beetje ons natuurlijke huismerk geworden, zo dicht mogelijk bij de natuur en toch best wel betaalbaar. We hadden al een flink aantal Erica-producten her en der in de winkel verspreid staan. Maar het zijn er nu veel meer en alles staat overzichtelijk bij elkaar”.
“Steeds vaker kijken mensen naar de ingrediënten van de producten. We merken dat dagelijks op onze natuurvoedingsafdeling, maar we krijgen ook steeds meer vragen over wat er nu precies in huidverzorgingsproducten zit. En daar ben ik zelf best wel van geschrokken. Neem bijvoorbeeld merken als l’ Oreal, Olaz, Nivea, Dove en Andrelon, we smeren het al jaren lang dagelijks op onze huid, of we wassen ons er mee, zonder dat we eigenlijk weten wat er in zit. Ook ikzelf gebruikte ze, maar nu niet meer. Ze bevatten veel parabenen (chemische conserveringsmiddelen), paraffine (een bestanddeel uit aardolie) en andere synthetische stoffen zoals kleurstoffen, synthetische parfum en schuimmiddelen. Je vraagt je soms echt af waarom het er in zit. Ze zorgen weliswaar voor een langere houdbaarheid, en voor een op het gevoel zachte huid, maar er zijn natuurlijke alternatieven genoeg die dat zelfde effect hebben”.
Parabenen
Inmiddels is door de wetenschap aangetoond dat parabenen in zekere mate door de huid worden opgenomen en ook in weefsels in ons lichaam worden teruggevonden. Bij muizen is aangetoond dat er een inwerking is op het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Er worden ook parabenen aangetroffen in bepaalde soorten tumoren, zonder dat wetenschappers daar nog de conclusie uit willen trekken dat parabenen ook daadwerkelijk de oorzaak van het ontstaan van de tumor is. Eigenlijk zou er veel meer onderzoek naar gedaan moeten worden. Adriaan: “ik heb een hekel aan bangmakerij, maar als wetenschappers met dit soort uitkomsten komen dan gebruik ik voor mezelf in het vervolg liever andere producten. Voor een ander kan ik geen keuze maken, hooguit een advies geven”.
Paraffine
Het zelfde geldt voor paraffine, waarom zit dat toch in al die crèmes? Het is goedkoop restproduct van aardolie. Het geeft hooguit het gevoel dat de huid zacht wordt, maar verder heeft het alleen maar nadelen. Het sluit de huid af en zorgt er voor dat de huid minder kan ademen. Een voorbeeld is vaseline wat onder andere zit in veel lippenbalsems. De vaseline zorgt ervoor dat het vocht wat in je lippen zit er niet uit kan, maar zodra het eraf is voelen je lippen weer droog aan. Je huid maakt door de vette vaseline zelf geen talg meer aan waardoor je huid nog droger wordt en je niet meer zonder vaseline kan. Binnen de kortste keren ben je verslaafd aan een product als Labello. Slecht voor de portemonnee zo’n verslaving, beter één goed product wat het probleem écht oplost!
Schuimmiddel
En dan nog het meest schadelijke schuimmiddel dat wordt toegevoegd aan veel shampoo, douchegel en badschuim. Het gaat om de stof SLS dat voluit voorkomt onder de namen Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate of Sodium acetyl sulfate. Het is een zeer goedkoop middel wat schuim veroorzaakt, maar eigenlijk is het een heel agressief reinigingsmiddel wat de huid uitdroogt en voor irritatie kan zorgen. Wat nog erger is, wetenschappelijk is zeker dat SLS in het lichaam binnenkomt en daar onder andere de aanmaak van eiwitten kan verstoren. Ook voor deze stoffen zijn veel minder agressieve alternatieven. Adriaan: “kijk maar eens op een willekeurige douchegel, vaak staat het zelfs vooraan in het rijtje met stoffen, en de stoffen die het meest in het product zitten staan altijd vooraan”.
Erica
“We krijgen steeds meer producten die vrij zijn van al die synthetische schadelijke stoffen. We hadden al merken als Weleda, Urtekram, Lavera, Zarqa, Earth Line en Sans Soucis, nu is daar een uitgebreide lijn van Erica bij gekomen. Misschien kennen mensen het al wel van de grote treinstations waar steeds vaker speciale Erica-winkeltjes zich vestigen. Producten met natuurlijk ingrediënten zijn over het algemeen helaas wat duurder dan producten met goedkopere synthetische bestanddelen. Toch valt het bij Erica wel mee. Neem bijvoorbeeld de dag- en nachtcrèmes, die zijn zelfs goedkoper dan de meeste merken. Verder is er o.a. Erica shampoo, bodylotion, huid- en massageolie, haargel, after shave, babyproducten, bad- en douche producten, intiemverzorging en deodorant. Ter introductie profiteert onze klant tot en met 17 september van 20% korting op alle Erica (zie de advertentie elders in de krant). We geven dit voordeeltje omdat we er echt van overtuigd zijn dat de producten de moeite van het proberen waard zijn”.