Nieuws
Een paar weken geleden heb ik een artikel geschreven en gepubliceerd over de rosé kalveren van Ecofields te Wekerom. Ondernemer Bart Boon meldde dat naast vleesproducten ook wijnen worden geproduceerd en wel op 2 hectare in Harskamp. Bart had al snel door dat ik niet al te beste ervaringen had met wijnen van Nederlandse herkomst. Natuurlijk, ik heb meerdere malen De Kleine Schorre op Zuid-Beveland bezocht en de wijnen geproefd. Onberispelijke witte wijnen, die al 11 jaar door de KLM in de business-class op de intercontinentale vluchten worden geserveerd.
CELTIC_FIELDS_wijnen_uit_Wekerom
Feit is dat witte druiven buitengewoon gesteld zijn op kalk en de wijngaarden van De Kleine Schorre zijn gesitueerd op een voormalige schelpenzee. Begin dit jaar heb ik hier dan ook een artikel in deze krant over gepubliceerd. Maar wat te verwachten van wijnen van druiven, geworteld op Veluwse zandgronden?
CELTIC_FIELDS_wijnen_uit_Wekerom_1 
Champagne uit Harskamp?
Bart dook de kelder in en bracht een fles mousserende witte wijn mee. Deze wijn bleek te zijn geproduceerd volgens de champagne methode. Twee dagen later heb ik de kurk laten ploppen en de ‘Harskampse champagne’ geproefd.
Twijfel sloeg om in verbazing. Omdat champagne en andere mousserende wijnen vooral rond kerst en oud en nieuw viering worden geopend wil ik dit onderwerp bewaren voor de kerstkrant.
CELTIC_FIELDS_wijnen_uit_Wekerom_2 
Echter, mijn interesse was gewekt en ik wilde ook de niet mousserende witte en rode wijnen van Celtic Fields weleens proeven. Zonder aankondiging klopte ik aan en Mathijs van Veenschoten nodigde mij uit om in de kelder een aantal witte en rode wijnen te proeven. Ik heb deze wijnen uitvoerig beschreven.
 
Celtic Fields 2016
Cabernet Cortis
Blanc de Noir
 
Blanc de noir wil zeggen witte wijn van blauwe druiven. De rode wijn krijgt zijn kleur uit de schil, zodra na de gisting alcohol ontstaat dan lossen de kleurstoffen op in de alcohol. Het vruchtvlees van een blauwe druif is immers wit. Wanneer je de schillen voor de gisting scheidt van de sap dan ontstaat er dus een witte wijn. Deze wijn is mooi helder van kleur. Getooid met een mineralig bouquet (is wijnterm voor de geur), dit duidt op veel stenen in de bodem. Heerlijk fris van smaak met verfijnde zuren die de wijn lekker fris maken. Prima bij een gezellig gesprek met vrienden. Of naast een visgerecht. 
 
Celtic Fields 2015
Lentedauw
Blanc de Noir
 
Fraaie, goudgele kleur. Met een rijk bouquet dat impressies geeft van honing en tijm. De smaak biedt een spannend spel tussen een klein zoetje en heerlijk frisse zuren. Past bij alle verfijnde kalfsvlees gerechten, naast visschotels en kaasfondue. Natuurlijk is deze wijn simpelweg als aperitief ook een prima keuze.
 
Celtic Fields 2013
Solaris
 
Solaris is een uit Duitsland afkomstig druivenras dat vroeg rijpt. Niet alle zomers zijn zo extreem warm en droog als dit jaar. Dan is een vroeg-rijpende druivensoort een uitkomst. Strogeel van kleur. Het bouquet spat het glas uit. Wederom dat ‘mineralige’. Ik ben benieuwd naar de bodemsamenstelling. Het zou mij niet verbazen wanneer er ook vuursteen gevonden wordt. Dat een witte wijn van 5 jaar oud nog zo goed in conditie is vind ik opmerkelijk. Gewoon klasse!
 
Celtic Fields 2016
Cabernet Cortis & Cabernet Noir
 
Cabernet druivensoorten staan bekend om hun krachtige wijnen, die vaak een aantal jaren moeten rijpen in de kelder. Stevige en karaktervolle wijnen dus.
De tannine, of looizuur heeft tijd nodig om af te bouwen. Daarom zien we in deze wijn ook een volle, robijnrode kleur. Met een uitbundig bouquet waarin kersen de boventoon voeren. Ook deze wijn vraagt nog om 1 tot 2 jaar rijping.
Bovenal een eerlijke wijn. Combineren met vleesgerechten, stoofpotten en kazen.
 
Celtic Fields 2015
Regent
 
Wederom een volle, diepe rode kleur. Getooid met een complex bouquet, met impressies van cederhout en frambozen. Een wijn die een prima begeleider is van de bovenstaand genoemde gerechten. Maar zeker ook bij wild, zoals hazenbout, ree of wild zwijn.
 
Ecofields
Matendijk 1
6733 JD Wekerom