Nieuws
Bij klassieke muziek denken veel mensen aan Bach, Beethoven en Mozart: geniale componisten en musici, maar ook mensen uit lang vervlogen tijden. Klassieke muziek als iets van vroeger dus, voordat de popmuziek zijn intrede deed.
Gelukkig is de realiteit anders. Ook in de laatste decennia is er prachtige klassieke muziek gecomponeerd. Door Karl Jenkins (1944, bekend van Adiemus en The Armed Man – a Mass of Peace) en Ola Gjeilo (1978) bijvoorbeeld.
 
Van deze laatste klinkt het Requiem en de Sunrise Mass op 18 maart in de Oude Kerk in Ede.
Het Lunterse koor COV Sursum Corda, o.l.v. Gert Jan van der Pol, brengt deze bijzondere werken op een sfeervolle locatie ten gehore.
 
Het Requiem (2004) van Jenkins is een ‘modern’ en toch overwegend klassiek werk, waarbij invloeden uit alle delen van de wereld waarneembaar zijn. Een cross-over van meerdere stijlen, niet alleen in muziek die opzwepend, mysterieus en melodieus is, maar ook in tekst.
De muziek heeft Japanse invloeden en bevat zelfs een deel dat geïnspireerd is door een Hip Hop-ritme uit de popmuziek. Het begeleidende Holland Symphonie Orkest heeft naast de gebruikelijke strijkers, blazers en slagwerk voor dit Requiem diverse oosterse muziekinstrumenten aan het orkest toegevoegd.
De Japanse bamboefluit shakuhachi, gespeeld door Hélène Seiyu Codjo, speelt een grote rol in de vijf Japanse Haiku’s, gezongen door solisten uit het koor.
 
De Sunrise Mass (2008) van de jonge Noorse componist Ola Gjeilo is geschreven voor strijkorkest en koor. Zijn Sunrise Mass is een metafoor voor de menselijke ontwikkeling van kind naar volwassene. Hij werkt toe van iets vaags en onschuldigs naar iets emotioneels en dramatisch en brengt dit geheel naar een warm en stevig hoogtepunt.
 
COV Sursum Corda, dat repeteert in Lunteren, maar leden heeft uit de gehele regio, durfde in de afgelopen jaren steeds vaker moeilijke koorwerken op het programma te zetten, zoals de Hohe Messe van Bach, het De Profundis van Arvo Pärt en A Child of Our Time van Michael Tippett.
Met de werken van Jenkins en Gjeilo hoopt het koor wederom een mooi concert in de Oude Kerk neer te zetten.
 
Zaterdag 18 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur , Oude Kerk, Grotestraat 58, Ede
Kaartverkoop: www.covsursumcorda.nl, via secretariaat (0318-413518)
en Christelijke Boekhandel De Bron Ede