Nieuws
Een prachtige zomerse middag, een bijzondere expositie en veel bezoekers, zie hier de ingrediënten voor een geslaagde opening van een nieuwe expositie in De Koepel: ‘Lunteren Centraal’. De markante uitkijktoren in het Luntersche Buurtbosch blijkt ook deze keer weer een uitstekende locatie te zijn voor de expositie van Piet van Leuveren (potloottekeningen) en Henk de Rooy (mijmeringen in combinatie met foto’s).
Lunteren_Centraal_1-2 
Evert Jan Moraal verwelkomde de beide exposanten op het bordes en in De Koepel verzorgde Josje Zuurbier een kort gesprekje met Piet en Henk. Alie Hendriksen en Theo Borggreve verzorgden de muzikale omlijsting. Jammer was dat dit in de benauwdheid van de te krappe ruimte van de uitzichtoren plaatsvond. Prettiger was geweest het gehele openingsgebeuren buiten op het bordes te houden.
De verkoelende drankjes van de Koepelcommissie vonden gretig aftrek bij het napraten over een bijzondere en voor velen verrassende expositie.
 
De verrassing zat in het werk van beide exposanten.
De tekeningen van Piet van Leuveren kende men al uit de Lunterse Krant, maar op de wanden van De Koepel komen deze pas echt tot hun recht. Een eeuw Lunteren trekt aan de bezoekers voorbij. Tekeningen die tot in details kloppen en het voorbije Lunteren weer in herinnering brengen.
Natuurlijk een vierluik over de opbouw van De Koepel met portretten van de markante Lunterse notarissen, o.a. de bouwer van De Koepel: notaris Van den Ham. Maar ook het toentertijd imposante Hotel De Veluwe en het Wevershuisje zijn op de expositie uit de vergetelheid gerukt, evenals tientallen andere gebouwen van toen. Een stuk geschiedeins in potlood gaat aan de bezoekers voorbij.
Lunteren_Centraal-2 
Het werk van Henk de Rooy overrompelde menigeen. “We kennen het werk van Henk wel uit zijn fotoboeken. Maar hier komt het echt tot zijn recht!”, verwoordt een bezoeker de beleving van velen.
Wat maakt het werk speciaal? Het is de combinatie van foto’s en ‘Mijmeringen’. De teksten en foto’s vormen een geheel, versterken elkaar. Bijzonder is ook dat de foto’s zijn gemaakt in noord Groningen, grenzend aan de Waddenkust.
 
‘Lunteren Centraal’ is een expositie waarmee de Koepelcommissie velen een plezier mee doet. Tegelijkertijd is het een mooie gelegenheid voor een (eerste) kennismaking met de uitkijktoren.
De expositie is nog tot eind september van dit jaar te bezoeken. Deze is elke dag, behalve maandag, geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang tot De Koepel is € ….., …
Meer informatie op: www.buurtbos.nl en dan De Koepel aanvinken.