Nieuws
Zaterdag 4 februari hebben de Exalto Sport turnsters uit de 4e divisie drie medailles weten te winnen in Nijmegen bij de 2e plaatsingswedstrijd. Brons was er voor Annelot Groot Enzerink en Marit Goor. Zilver was er voor Eline van Ieperen.
Drie_medailles_voor_Exalto_Sport_turnsters
Foto: v.l.n.r.: Bovenste rij: Kiki van Dodeweerd, Eline van Ieperen, Marit Goor. Onderste rij: Floor Versteeg en Lu Kai van der Goot
 
Voor de 4e divisie turnen dames staan er per wedstrijdseizoen drie plaatsingswedstrijden op de agenda. De twee beste uitslagen tellen mee voor een mogelijk plaatsing voor de regiofinale. Deze 2e plaatsingswedstrijd was voor eigenlijk alle turnsters dus een belangrijke wedstrijd. Samen met een goede uitslag bij de 1e plaatsingswedstrijd kon nu een finale plaats verzekerd worden en een slechte eerste uitslag kon weg gepoetst worden.
 
Als wedstrijdsporter is een goede klassering altijd van belang en wil elke turnster in dit geval graag het podium halen. Helaas kunnen er altijd maar drie dames op het podium eindigen, daar waar vaak toch minimaal 20 turnsters aan de start verschijnen. Een turnster is naast eigen presteren afhankelijk van een jury als ook het presteren van de tegenstanders. Er zijn veel mogelijkheden om verschil te maken in moeilijkheidsgraad en uitvoeringsscore per toestel. Hierdoor kan een turnster een voorsprong van twee punten behalen en vervolgens twee vallen (van ieder 1 punt aftrek) incasseren en toch een podiumplaats behalen daar waar andere turnsters een foutloze wedstrijd turnen en het podium niet halen. Soms lijkt dit oneerlijk en kan dit frustrerend zijn omdat een ieder zich met volle 100% inzet en dat graag beloond ziet worden.
 
Daarom is het goed om ook de persoonlijke groei van een turnster te volgen gedurende het wedstrijdseizoen. Verbetering van onderdelen of het toevoegen van moeilijkere onderdelen in een oefening is voor veel turnsters al een uitdaging op zich. Uiteraard hoort teleurstelling erbij als niet alles even goed gaat als gehoopt of een podiumplek net niet behaald wordt. Toch is het benoemen en ervaren van de positieve punten belangrijk om het plezier in de sport te behouden.
 
Zoals genoemd waren er afgelopen weekend medailles voor Eline van Ieperen (zilver), Annelot Groot Enzerink (brons) en Marit Goor (brons). Toch gaat de positieve waardering ook naar de overige turnsters. Manou Maliepaard, Fabienne van den Berg, Lu Kai van der Goot en Floor Versteeg hebben ieder voor zich een zeer goede wedstrijd geturnd. Naar eigen tevredenheid en naar tevredenheid van de trainsters. Ze hebben geen grote fouten gemaakt, zenuwen onder controle gehouden en persoonlijk het beste eruit gehaald. Voor Kiki van Dodeweerd extra credits. Zij begon dit seizoen met een achterstand na een jaar afwezigheid. Maar door hard werken en veel trainen heeft zij in korte tijd zeer veel progressie geboekt. Helaas komt nog niet alles onder wedstrijdspanning tot zijn recht. Maar de persoonlijk groei vindt zeker plaats.