Nieuws
Het Lunterse DES begint zaterdag aan de nationale damcompetitie in de hoofdklasse; het op een na hoogste niveau in de vaderlandse damwereld. De Lunteranen gaan op bezoek bij IJmuiden.
 
Halverwege het gesprek met de Nijkerkse broers Jaap en Erwin van Hierden komt het woord topsport aan de orde. ,,Eigenlijk zijn wij geen echte topsporters. In vrijwel alle sporten wordt fanatiek getraind. Ons ontbreekt die tijd gewoon. Naast een drukke baan vraagt ook het familieleven de nodige aandacht", menen de Van Hierdens. Erwin van Hierden komt met plezier uit bij DES Lunteren. ,,De club is in onze regio de hoogst spelende damvereniging. Het is geen wonder dat de aantrekkingskracht groot is. Naast Jaap en mij spelen ook mijn vader (Jaap van Hierden (Sr) en broer Henri van Hierden bij DES. Met talent Stijn Overeem is de Voorthuizense invasie compleet."
Dammers_DES_Lunteren_mikken_op_toppositie 
Foto: Jaap en Erwin van Hierden (rechts) bekijken samen het verloop van een eerder gespeelde partij.
 
 
Met respect spreekt het duo over DES voorzitter Jaap Heij. ,,Wat Jaap allemaal doet is met geen pen te beschrijven. Hij is een wereldvoorzitter voor deze club en zorgt voor cohesie. Het is een twee-eenheid geworden die misschien ook wel gevaarlijk is. Hoe gaat het verder als hij er mee zou stoppen? Maar daar moet je maar niet aan denken. Jaap Heij is de stimulator van een goed draaiende jeugdafdeling. Voor DES, dat geen spelers betaalt de levensader. Hier geen duur betaalde Russen of Afrikanen die even invliegen."
 
DAMMEN Het kwartet Van Hierdens komt elke zondag wel even bijeen. ,,Het dammen komt altijd aan bod. Zeker bij een nederlaag weet je wat je te wachten staat. Gelukkig gaat het altijd in goede harmonie. Winst of verlies mag nooit bepalend zijn voor het familie gevoel", meent het duo.
Het tweetal heeft het geweldig naar zijn zin bij de Lunterse damvereniging. ,,Velen vragen zich soms af wat dat goede gevoel precies is. Het antwoord is even simpel als duidelijk. DES staat bekend om zijn gezelligheid, goede sociale contacten en het hoge damniveau. Maar misschien wel het belangrijkste is dat wij echte amateurs zijn en blijven. In Lunteren, wordt behalve de benzine kosten bij een verre uitreis, niets betaald. Dat betekent dat het verloop binnen ons team ook niet groot is. Dit seizoen doet Puttenaar René Alderliesten een stapje terug. Maar is in geval van overmacht bereid weer in te stappen. Met de van WDSV (Wageningen) overgekomen Mark Sanders lijkt een goede vervanger te zijn gevonden", aldus Jaap van Hierden.
De landelijke hoofdklasse waarin DES Lunteren uitkomt telt zes min of meer gelijkwaardige teams.
 
,,Micone, Van Stight Thans 2, VBI Huissen 2, Dordrecht, Heijmans Exelsior en DES Lunteren gaan op basis van speelsterkte de dienst uitmaken. Dat betekent dat wij in de eerste twee wedstrijden (IJmuiden em Rivierdammers) geen punten mogen verspelen. De 'heen en weer' mag best weer van stal worden gehaald. Promotie naar de ereklasse, het walhalla van elke dammer is niet onmogelijk", eindigt Erwin van Hierden.