Nieuws
Komt het zien en verwonder u over de schitterende herfststerrenbeelden tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ in de Doesburgerbuurt!
 
Zaterdagavond 28 oktober doet ‘Astra Alteria’ weer mee met het landelijk evenement van de natuur- en milieufederaties om aandacht te vragen voor de lichtvervuiling.
Omdat op die avond zo veel mogelijk lichten worden gedoofd betekent dit dat er betere condities zijn om te genieten van de bijzondere herfststerrenbeelden. De waarneemavond wordt gehouden op het erf van het Dagactiviteitencentrum ‘In Goede Aarde’ aan de Doesburgermolenweg 8, 6718 TR Ede http://tinyurl.com/h24eeoa Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur. Vooraf aanmelden hoeft niet. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.
 
Er valt veel te beleven aan de sterrenhemel nu de zomerdriehoek nog goed te zien is en de herfstvierhoek al duidelijk herkenbaar.
De avond bestaat uit het doen van waarnemingen met het blote oog, de telescoop en verrekijker met instructie door amateur astronomen. Bij bewolkt weer is er een korte lezing (30 - 45 minuten). Tevens wordt m.b.v. het computerplanetarium Stellarium nader uitleg gegeven over de herfst en wintersterrenbeelden.
 
Iedereen die een verrekijker of telescoop heeft wordt in de gelegenheid gesteld deze op te stellen. Ook als je nog niets afweet van sterrenbeelden is dit een bijzondere gelegenheid om aan enthousiaste waarnemers daar vragen over te stellen. De herfstmaanden zijn bijzonder geschikt om kennis te maken met een aantal zeer bijzondere sterrenbeelden, zoals Arend, Lier en Zwaan, maar ook Cassiopeia, grote en Kleine Beer. En natuurlijk de Herfstvierhoek in het sterrenbeeld Pegasus. Nog steeds opvallend aan het begin van de herfst is de z.g. Zomerdriehoek, die wordt gevormd door de sterren Altair, Deneb en Wega.
Kijk voor meer informatie en/of activiteiten op  www.astraalteria.nl en www.nachtvandenacht.nl