Nieuws
Een volle zaal met jonge Wekerommers kreeg op 10 november op een bijzondere manier voorlichting over alcohol en drugs. De vraag was: Wat kom je tegen als je teveel alcohol drinkt of drugs gebruikt?
In zes workshops zochten de jongeren antwoorden. Het was een leuke en leerzame avond. Op 24 november worden ouders uit Wekerom uitgenodigd om in een zelfde opzet aan de slag te gaan.
Wekeroms_alcohol_en_drugs_spel 
Foto: Hoe zien die drugs er uit?
 
‘Eén van je vrienden ligt op de grond en praat niet meer, wat moet je doen? Ga naar de huisarts!’ Met deze opdracht kwamen jongeren de wachtkamer van huisarts Mirjam Hollemans binnen. Binnen de kortste keren lag er iemand op de grond en kon de rest van de groep aan de slag: hartslag voelen, adem checken en zo verder. En daarna besprak de groep samen met de huisarts wat de gevolgen zijn van een alcoholcoma.
 
De volgende opdracht was: ‘Jullie chauffeur heeft gedronken en je wordt aangehouden, wat nu?’ Dat werd al snel duidelijk bij wijkagent Sander Veldhuizen: “Blazen, tot ik stop zeg!” Daarna kwam een gesprek over de hoogte van de boetes. En met behulp van foto’s liet Veldhuizen de gevolgen zien van ongelukken door rijden onder invloed. Dat was wel even schrikken voor de meesten.
Zo gingen de jongens en meisjes een heel circuit langs: ‘Je vriend is te dronken om te fietsen en wil toch naar huis, wat nu?’, ‘Een kennis heeft drugs gebruikt, zoek uit wat het precies was.’, ‘Wat kun je nog als je een paar biertjes op hebt? ‘, ‘Hoe vind je iemand om mee te praten als je een alcohol- of drugsprobleem hebt?’
 
De voorlichting werd uitgevoerd door de werkgroep alcohol- en drugspreventie Wekerom. Die werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van School met de Bijbel Wekerom, de Hervormde Kerk Wekerom, Belangenvereniging Wekerom, SDS’55 en Huisartsenpraktijk Hollemans. Deze Wekeromse organisaties werken hierbij samen met de preventiewerker van Malkander, de wijkagent, Iriszorg en Sportservice.
 
Eelco Kingma, van Belangenvereniging Wekerom, was achteraf heel enthousiast: “Het was blijkbaar heel leerzaam: Je zag dat de deelnemers de kennis uit de ene workshop meteen toepasten in de volgende opdracht. Bovendien vloog de tijd, iedereen was zeer enthousiast bezig.”
De werkgroep was erg blij dat haar experiment zo prachtig slaagde. De belangrijkste groep moet echter nog komen: de ouders. De eigen ouders hebben veruit de meeste invloed op het drinkgedrag en drugsgebruik van jongeren. Vooral als ouders samenwerken maken ze het verschil. Daarom wordt er ook veel energie gestoken in een bijzondere avond voor ouders op 24 november om 19:30 uur in het Kulturhus Wekerom.