Nieuws
Maandagavond 13 november 2017 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing “Wat leren wij van de kosmische achtergrondstraling?”. De lezing wordt verzorgd door de heer Prof.Dr. Bram Achterberg. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in het Science Café in Ede, Museumplein 3. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.
De fotonen van de kosmische achtergrondstraling vormen het oudste, direct waarneembare lichtsignaal uit de kosmos. Zij zijn geboren toen ons heelal ongeveer 350.000 jaar oud was. Men kan de kosmische achtergrondstraling daarom opvatten als het “nagloeien” van de Oerknal. In deze straling zijn “vingerafdrukken” te vinden van de omstandigheden in het vroege heelal. Deze lezing gaat over hoe deze straling wordt waargenomen, en wat men uit de meest recente waarnemingen, gedaan door satelliet-experimenten als WMAP van de NASA en PLANCK van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, heeft geleerd. De moderne waarnemingen en de achterliggende theorie komen uitgebreid aan bod. Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=rEizBbKEO2Q
 
Bram Achterberg (1953) is als hoogleraar deeltjes-astrofysica verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht waar hij in 1981 ook promoveerde op onderzoek naar versnelling en voortplanting van zeer energetische deeltjes, een onderwerp uit de plasma-astrofysica. De heer Achterberg is de auteur van Kosmologie: Van Oerknal via niets tot straling en stof (Epsilon uitgaven, Utrecht, 2005) en van Gas Dynamics: An Introduction with Examples from Astrophysics and Geophysics (Atlantis Press, 2016).