Nieuws
Topstukken uit Van Gogh Museum, Rijksmuseum en Mauritshuis te zien in het Kröller-Müller
Van 3 tot en met 25 februari presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Tien topstukken on tour:
collage_10_Topstukken
Voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij. In de tentoonstelling zijn kunstwerken te zien van klinkende namen als Rembrandt, Appel, Steen, Monet en Picasso, uit de collecties van het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het Kröller-Müller Museum. Alle werken zijn aangekocht dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij en andere particulieren, fondsen, bedrijven en publiek geld.
Pop-up presentatie
De tien werken reizen naar zes verschillende musea in Nederland waar ze telkens drie weken te zien zijn. Het Mauritshuis, Fries Museum, TwentseWelle in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede en het Van Abbemuseum gingen het Kröller-Müller voor. Na het Kröller-Müller reist de tentoonstelling door naar de laatste locatie: het Bonnefantenmuseum in Maastricht.
Te zien zijn zeventiende-eeuwse schilderijen als het iconische Adolf en Catharina Croeser, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’ van Jan Steen uit het Rijksmuseum. Uit de collectie van het Mauritshuis zijn Gezicht op kasteel Bentheim van Jacob van Ruisdael en Portret van een oude man van Rembrandt te zien. Maar ook latere werken als het karakteristieke Molens bij Zaandam van Monet uit het Van Gogh Museum, de sculptuur Petite chouette van Picasso uit het Kröller-Müller Museum en De vierkante man van Karel Appel uit het Rijksmuseum maken deel uit van presentatie.
Onmisbare bijdrage voor musea
De financiële steun die musea krijgen van particulieren bij het aankopen van kunstwerken is een onderbelicht, maar onmisbaar aspect. Nieuwe aanwinsten zorgen dat de verzameling zich blijft ontwikkelen, want slechts één goede aanwinst kan een collectie nieuw leven inblazen. Daarnaast betekent een nieuwe aanwinst dat belangrijke kunstwerken zichtbaar blijven voor het Nederlandse publiek en geconserveerd worden voor de toekomst. Het is dankzij de genereuze steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij (de cultuurloterij van Nederland) en fondsen als de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds, Vriendenstichtingen en publieke gelden via het Mondriaan Fonds dat musea in Nederland belangrijke kunstwerken kunnen blijven aankopen.
Het soort kunstwerken dat in aanmerking komt als aanwinst voor musea is zeldzaam en kostbaar. Wanneer de mogelijkheid voor een aankoop zich aandient, is het noodzaak snel en adequaat te kunnen handelen om een dergelijke buitenkans niet voorbij te laten gaan. Het vierspan Kröller-Müller Museum, Van Gogh Museum, Rijksmuseum en Mauritshuis ontvangt gezamenlijk jaarlijks dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij een substantieel bedrag van rond € 7,5 miljoen voor aanwinsten. Deze bijdrage van de BankGiro Loterij is uniek en van essentieel belang. Niet alleen biedt het een goede basis om aanvullende fondsen binnen te halen, maar vanwege het structurele karakter (en de mogelijkheid om de gelden op te sparen) kan de financiering snel rondkomen.