Nieuws

Komend weekend reist ze af naar Japan, om deel te nemen aan de Worldcup-wedstrijden schaatsen. Maar vandaag staat schaatsster Anice Das even op de bouwplaats van Kelderman Bouw, bij het nieuwe gebouw van Opella in Harskamp. Nu de Edese aannemer haar sponsort, zal de Heerenveense ook af en toe in Ede te zien zijn.

Anice Das, die uitkomt voor team Afterpay, kan vol passie vertellen over het schaatsen. Over haar prestaties op de 500 meter bij het NK is ze redelijk tevreden, hoewel ze in de eerste ronde ‘verlamd was door de zenuwen’.
“Toen ik die gereden had, was ik eigenlijk zó boos. En alle spanning viel van me af, dus toen kon ik in de tweede rit voluit rijden’, vertelt de schaatsster, die toen een knappe derde plaats wist te halen en daarmee een ticket voor de Worldcup verdiende. ‘Maar eigenlijk rijd ik sinds dat weekend nog beter. Afgelopen week had ik een paar momenten dat ik me zó goed voelde. Alles klopte. En dan glijd je over dat ijs, dan kost het je haast geen moeite. Dat is zo heerlijk.”
Directeur Hans Koopman van Kelderman Bouw kent dat gevoel, hoewel hij zich haast te zeggen dat hij maar ‘een krabbelaar’ is, vergeleken bij Anice. Hij is zelf enthousiast schaatser en nauw betrokken bij de Edese IJsvereniging, die ook wordt gesponsord door zijn bedrijf.
“Wij zijn natuurlijk altijd bezig met projecten voor de samenleving, maar willen op meer fronten maatschappelijk betrokken zijn. Daarom kiezen we ervoor om de breedtesport te ondersteunen met de Edese IJsvereniging. Maar het is ook mooi als je iemand individueel een steuntje in de rug kunt geven, die dat nodig heeft”, aldus Hans Koopman.

Schildklier
Anice Das kon dat steuntje goed gebruiken. Ze kampte deze zomer met schildklierproblemen, die haar prestaties beïnvloedden. “Meestal haal je je kracht en zekerheid uit het draaien van een goede zomer. Dat heb ik dus niet gehad. Maar door de steun heb ik wel heel nauw mijn gezondheid in de gaten kunnen houden. Ik heb medische begeleiding gekregen en onder meer mijn bloed en conditie vaak kunnen testen, waardoor ik de trainingen optimaal kon afstemmen op mijn conditie. En dat heeft me ontzettend geholpen”, aldus de sprintster.
Ze vindt het dan ook leuk om nader kennis te maken met haar sponsor. Het Harskampse project spreekt haar aan, zeker omdat haar beide ouders werkzaam zijn in de zorg. Haar vader heeft zelfs een bouwproject van een zorginstelling geleid. Hans Koopman ziet ook nog andere overeenkomsten.
“Schaatsen is boven alles een technische sport. Om tot grote prestaties te kunnen komen, moet je alles tot in de finesses beheersen. Dat is ook precies waar wij met ons bedrijf naar streven.”
Hans Koopman hoopt in de nabije toekomst Anice Das nog meer bij Ede te kunnen betrekken, bijvoorbeeld door middel van clinics die zij gaat geven. Maar eerst gaat de schaatster zich concentreren op de Worldcup. Haar doel heeft zij altijd voor ogen: persoonlijke records rijden. Maar ook: “In de top tien van de wereld eindigen. Dat zal wel moeilijk zijn. Maar goed; vorig jaar hoorde ik bij de beste vijftien, daarvoor bij de beste twintig. Dus er zit wel een lijn in. En ik wil mezelf blijven verbeteren.”