Nieuws
tweede_lindeboom_geplant_in_Otterlo
Leerlingen van de Ericaschool in Otterlo wachten op het startsein van wethouder Hester Veltman.
 
Vrijdag 8 maart is, in Otterlo, een lindeboom geplant ter ere van het wapen van Ede en het 200-jarig bestaan van de gemeente Ede. Vorig jaar werd al een boom geplant in Lunteren. Later dit jaar zijn Bennekom en Ede aan de beurt. Maar waarom doet de gemeente Ede dit eigenlijk?
Wethouder Hester Veltman: “200 jaar gemeente Ede is een mooie aanleiding om dit stukje geschiedenis weer even tot leven te brengen. We planten Lindebomen omdat deze al eeuwen lang worden gebruikt bij het verfraaien van (verzamel)plaatsen. Mooi dat we op deze wijze aandacht kunnen geven aan het verleden van onze gemeente”.
 
 
Tussen 1812 en 1817 waren Lunteren, Otterlo, Bennekom en Ede zelfstandige gemeentes. Op 1 januari 1818 werden veel kleine gemeenten in Nederland samengevoegd. Samen vormden de vier gemeenten vanaf toen de gemeente Ede.
In voorbereiding op de eenwording werd in 1816 een wapen aan de gemeente toegekend: een vrouw die steunt op een Bijbel. In haar hand heeft ze een speer met daar bovenop een vrijheidshoed. Dit wapen is nog altijd te zien in het gemeentelijke logo, op het briefpapier en in de gemeentevlag.
tweede_lindeboom_geplant_in_Otterlo_2 
Met vereende krachten wordt de aarde aangebracht rondom de lindeboom.
 
Activiteiten rond het 200-jarig bestaan
De aftrap van het vieren van 200 jaar gemeente Ede werd gegeven in 2018, met het planten van een lindeboom in Lunteren. Op 8 maart, om 11:00 uur, hebben leerlingen van de Ericaschool een boom in Otterlo geplant op het grasveld naast het Rode Kruismonument. Dit deden zij samen met wethouder Hester Veltman. In het najaar volgen Bennekom en Ede. Bij de bomen worden dit jaar ook banken en informatieborden geplaatst.
Verder is er een lesbrief over het gemeentewapen voor scholen en wordt er gewerkt aan een publicatie in de reeks historische cahiers. Ook worden panelen met informatie geplaatst over het gemeentewapen in de gemeente.
 
Lindebomen
Er is gekozen voor lindebomen omdat het een boom is die al eeuwenlang gebruikt wordt bij feesten, als verfraaiing of bij verzamelplaatsen in het dorp. Daarnaast wordt de boom vaak gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals de inhuldiging van onze koning. Het is een mooie, blijvende herinnering want de lindeboom kan heel oud worden.