Nieuws
Op zondagmiddag 11 maart gaat de documentaire Bart van der Leck – Zijn eigen Stijl, van Leo van Maaren en Frank Herrebout in première in het Kröller-Müller Museum.
Uit de schaduw van Mondriaan en Van Doesburg
De documentaire vertelt voor het eerst het verhaal van deze onderschatte schilder en geeft hem zijn eigen plaats, weg uit de schaduw van kunstenaars als Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, die zoveel aan hem te danken hebben. Bart van der Leck was maar heel even ‘Stijl’, maar vocht zijn hele leven voor de realisering van ‘Zijn eigen Stijl’.
Invloed van Helene Kröller-Müller en H.P. Bremmer
De film vertelt Van der Lecks gehele levensverhaal als veelzijdig kunstenaar en gaat ook in op zijn intrigerende relatie met Helene Kröller-Müller en de
invloedrijke toenmalige ‘kunstpaus’ H.P. Bremmer. In hoeverre beïnvloedden zij met hun voorkeur voor niet-geheel abstract werk de keuzes van Van der Leck? Het is een open vraag, die Eva Rovers, auteur van de biografie van Helene Kröller-Müller, opnieuw aan de diverse deskundigen voorlegt.
Programma
Het premièreprogramma start om 13.3o uur met een inleiding door Leo van Maaren. Na de film is er gelegenheid voor een meet & greet met de makers en het bezoeken van de tentoonstelling De mecenas en de ‘verversbaas’. Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck. In de museumwinkel is de DVD van de film te koop voor € 9,95.
Aanmelden
De première is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor park en museum. Aanmelden is verplicht. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De aanmeldingen worden verwerkt op datum van binnenkomst. Aanmelden kan op www.zijneigenstijl.nl, hier is ook de DVD te bestellen.