Nieuws
Final Portrait gaat over de totstandkoming van het laatste meesterwerk van Alberto Giacometti, vastgelegd door de award winnende regisseur Stanley Tucci. Met hoofdrollen voor Geoffrey Rush (The King’s Speech), Armie Hammer (Nocturnal Animals) en Clémence Poésy (Harry Potter and the Deathly Hallows). In het Kröller-Müller Museum is Giacometti’s beeld l'Homme qui marche II (Lopende man II), 1960 te zien. In oktober werd er via Christie’s in Parijs een beeld van Giacometti geveild met als resultaat een opbrengst van € 25 miljoen.
 
Over de film:
Stap in de wereld van de wereldberoemde kunstenaar Alberto Giacometti en maak kennis met zijn uitgesproken persoonlijkheid, humor, werkwijze, favoriete tijdverdrijf en spitsvondige manier van communiceren. We volgen de kunstenaar gedurende twee weken in het Parijs van de zestiger jaren. Giacometti wil een portret van zijn Amerikaanse vriend schilderen, de bekende schrijver en kunstcriticus James Lord. Zijn belofte dat het maar een paar uur duurt, kan hij niet waarmaken. James mist zijn vlucht. En de paar uren worden al snel dagen. Lord krijgt inzicht in de werkwijze van de kunstenaar en we zien de strubbelingen en frustraties in het proces en de uiteindelijk totstandkoming van Giacometti’s laatste meesterwerk.
 
Over het Kröller-Müller Museum:
Het Kröller-Müller Museum biedt een unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Het museum wordt omgeven door een van de grootste beeldentuinen van Europa: een buitenzaal van 25 hectare waarin verspreid door de tuin ruim 160 sculpturen staan van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe.
 
De première is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor het Kröller-Müller Museum en het Nationale Park De Hoge Veluwe. Aanmelden is verplicht. Stuur voor 29 november een mail naar info@krollermuller.nl o.v.v. 'Final Portrait'. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De aanmeldingen worden verwerkt op datum van binnenkomst.
 
Cinemien brengt Final Portrait op 7 december uit in de Nederlandse filmtheaters.